Canon EF 135/2,0L USM
Canon EF 135/2,0 L USM kom redan 1996 och har under en lång tid tillhört de skarpaste objektiven. Idag ser bilden kanske lite annorlunda ut eftersom de sista åren släppts en hel del fina objektiv som mer eller mindre vänt ut och in på marknaden, vilket också medfört att kraven ökat. Dagens högupplösta digital-systemkameror avslöjar dessutom alla brister mer än vad analoga småbildskameror gör. Men hur står sig då denna 19-åring i konkurrensen med nyare objektiv? Svar på den frågan får du om du fortsätter läsa.
Vi har nu uppdaterat det gamla testet från 2006 med en betydligt modernare och mer högupplöst kamera, nämligen Canon EOS 5D Mark III. Vi har även jämfört hur objektivet står sig mot Samyangs oerhört skarpa 135mm f/2.
Allmänt
Objektivet känns mycket gediget och fokusringen har rätta känslan med lämpligt motstånd. Autofokuserar relativt snabbt och tyst tack vare USM motor. Reglage för fokusbegränsning finns och ger möjligheten att korta av fokuseringsområdet från 1,6m till oändligt istället för 0,9m-oändligt. Objektivet saknar dock stabilisering och vädertätning, men är kompatibelt med Canons 1,4x och 2x extendrar. Motljusskydd ingår.

Bländare f/2.
Bildkvalité
Redan på full öppning är det skarpare än vanligt i mitten av bilden, och nedbländad ett steg ökar skärpan ytterligare. Som skarpast över hela bilden blir det omkring f/4 till f/8.
Någon distorsion märks knappt, det är näst intill raktecknande. Vinjetterar ganska tydligt på full öppning men avtar som vanligt vid nedbländning och försumbart vid f/4 eller mindre. Det är inte helt fritt från kromatisk aberration på vidöppen bländare, men det håller sig på en förhållandevis låg nivå och lär knappast störa för normalt bruk. Motljusskydd medföljer och något jag rekommenderar att använda eftersom frontlinsen ligger långt fram och direkt solljus har en tendens att framkalla en hel del reflexer. Bokeh:n är fantastiskt mjuk och fin på f/2,0, vilket gör objektivet absolut perfekt för bland annat porträttfotografering.
Läs gärna plus och minus samt slutsatsen längst ner på denna sida. Vi har även jämfört den med Samyang 135/2,0 ED UMC, bilder och omdömen finner du längre ner på sidan.

Bländare f/5,6.

Bländare f/2.

Bländare f/2.

Bländare f/5,6.

Bländare f/2, ISO 1600 (övriga bilder tagna på ISO 100).

Bländare f/2,2.

Bländare f/2.

Bländare f/2.

Bländare f/2.

Bländare f/2. Underbar bokeh trots rejält stökig bakgrund.

Bländare f/11.
Canon 135/2 vs Samyang 135/2
Sedan Samyang släppte sin 135mm f/2 så är det tydligen inte bara vi som undrat hur den klarar sig mot Canons erkänt skarpa 135mm f/2. Så för att stilla denna nyfikenhet packade jag ner både en Canon EOS 5D Mark III och en Sony A7R med EF-adapter, samt dessa två objektiv med Canonfattning. För att säkerställa exakt fokus användes givetvis manuell fokusering med maximal förstoring i live view-läget samt focus peaking i A7R.
Om du orkat läsa så här långt så undrar du nu förmodligen vilken av dem som är bäst.
Någon solklar vinnare går inte att utse eftersom båda dessa objektiv håller en mycket hög nivå, och det handlar nog snarare mer om vilka egenskaper man värdestätter mest. Men inte helt oväntat ger Samyangen lite bättre skärpa på full öppning i mitten av bilden, och nära kanter och hörn är skillnaderna ännu större eftersom Samyang 135mm f/2 är onormalt skarp över hela bilden redan på full öppning. Dessa två nedbländade några steg så är det rätt marginell skillnad i mitten av bilden, men fortfarande är Samyangen något vassare nära kanterna. För gemene man är dock skillnaderna i skärpa rätt marginella, båda objektiven ger mycket skarpa bilder och det är först vid direkt jämförelse man reagerar på skillnaderna. Bildexempel på kant och mittskärpa på full öppning finner du längre ner på denna sida. Samyangs ger också mindre kromatisk aberration, varmare färgton, samt mindre reflexbildning i direkt solljus.
Det som talar för Canons 135:a är först och främst att den har autofokus, vilket också gör dig till en snabbare fotograf. Att fånga rörliga motiv med manuell fokusering kan vara rätt knepigt och kräver långvarig träning. Risken att du kommer hem med fler oskarpa bilder än skarpa ökar alltså markant. Sen får man heller inte glömma att de flesta DSLR-kameror saknar det bästa verktyget som existerar idag för manuell fokusering, dvs focus peaking. Att använda en optiska sökare utan tillgång till focus peaking eller förstoringsmöjlighet gör det svårare att träffa målet, men dock inte omöjligt och finns undantag beroende på kamera. Canons glugg vinjetterar också mindre än Samyangs. Den ger även något snävare bildvinkel, vilket tyder på att Canons har aningen längre brännvidd. Tillverkarnas uppgifter angående brännvidder stämmer sällan så exakt som beteckningen uppger, det är inte alls ovanligt att den faktiska brännvidden varierar några millimeter åt ena eller andra hållet.

Canon 135/2 jämfört med Samyang 135/2 på största bländare i ena hörnet. (Sony A7R + EF-adapter).

Canon 135/2 jämfört med Samyang 135/2 på största bländare i mitten av bilden. (Sony A7R + EF-adapter).

Klicka på bländartalen för att se bilden i full storlek: f/2,0 | 2,8 | 4 | 5,6 | 8 | 11 | 16
Plus
+ Skarpare än de flesta objektiv
+ Knappt märkbar distorsion
+ Soft och fin bokeh
+ Jämförelsevis låg vinjettering (bortsett från f/2)
+ Relativt tyst och snabb autofokus
+ Knapp för fokusbegränsning
+ Gedigen känsla och byggkvalité
+ Ingår motljusskydd
Minus
- Kromatisk aberration kan märkas av på största öppning
- Motljusegenskaperna hade kunnat vara bättre
- Saknar bildstabilisering
- Saknar vädertätning trots att det är en L-optik
Slutsats
Canon EF 135/2,0L USM är ett mycket skarpt och bra objektiv som står sig riktigt bra än idag trots snart 20 år gammal konstruktion, men jag skulle förstås inte gråta ifall Canon släppte en ny variant med stabilisering och gärna lite vassare resultat på full öppning. Man har nog blivit lite bortskämd.
Testad av Mats Ylinikka 2015-05-05.
Samtliga bilder ovan tagna med en Canon EOS 5D Mark III.