Canon EF 28-300mm F/3,5 - 5,6L IS USM
Canons lite unika superzoom som år 2004 ersatte den förmodligen första superzoomen i sitt slag, EF 35-350/3,5-5,6L USM (som i sin tur kom 1993). Denna nya superzoom blev då försedd med bland annat mer vidvinkel, inbyggd bildstabilisering och förbättrad bildkvalité. Canon EF 28-300mm F/4-5,6L IS USM är i första hand skapad för yrkesfotografer som ställer höga krav på bildkvalité samt robust och vädertätad konstruktion.

Brännvidd 300mm, bländare f/5,6.
Allmänt
Objektivet är till större del byggt av metall och ger en mycket robust och gedigen upplevelse. Det är också allväderstätat för att skydda mot damm och fukt. Zoomen är en så kallad skjutzoom, man reglerar alltså zoomen genom att dra den fram och tillbaka, och vid zoomning växer den på längden ca 7,4 cm som mest. Skjutzoom gillas kanske inte av alla, men det går faktiskt snabbare att dra än att vrida på en zoomring, och man slipper ta omtag när zoomen är lång som med denna. Det finns även en låsring för att justera zoom-motståndet efter eget tycke, vilket är bra. Men jag hade även önskat en separat låsknapp för zoomen, för om man drar åt låsringen för att den inte ska glida ut när man bär omkring på den, så går det givetvis väldigt trögt eller inte alls att zooma.
För AF finns en knapp för begränsning av fokuseringsområdet, den har två lägen: 0,7m till oändligt, samt 2,5m till oändligt. Bildstabiliseringen fungerar utmärkt. Canon själva uppger att den kompenserar upp till 3 steg längre slutartider, men jag lyckades ta flera skarpa bilder med en slutartid på runt 1/20 sek på fri hand, vilket snarare innebär 3,5 till 4 steg. För IS finns också ett extra läge avsett för panorering. Motljusskydd och ett stadigt stativfäste ingår.

Brännvidd 28mm, bländare f/11.
Bildkvalité
På bländare f/5,6 till f/8 är skärpa och kontrast riktigt bra i mitten av bilden och över hela zoomomfånget, och märkbart skarpare än de flesta standard normal/tele-zoomar. Men eftersom detta är en superzoom så får man dock räkna med lite sämre resultat nära kanter och hörn, vilket kanske också är den mest självklara kompromissen.
Tunnformig distorsion syns tydligt på 28mm, men avtar snabbt med längre brännvidder och i stort sett raktecknande vid ca 40mm, för att sedan övergå till svagt kuddformig på resterande brännvidder, vilket är klart bättre än förväntat med tanke på zoomomfånget. Vinjettering förekommer som vanligt på full öppning, men äve det mindre än väntat och mer i klass med zoomar med mindre omfång.
Kromatisk aberration är också en egenskap som oftast brukar öka när zoomomfånget ökar, men det är i detta fall i stort bara påtagligt nära kanter och hörn, och nästan löjligt enkelt att korrigera i efterhand ifall bilderna är plåtade i RAW.
Plus- och minus-egenskaper samt slutsats finner du som vanligt längst ner.

Brännvidd 130mm, bländare f/7,1.

Brännvidd 28mm, bländare f/3,5.

Brännvidd 300mm, bländare f/5,6.
Samma motiv och brännvidd som ovan på bländare f/8->>
Samma motiv som ovan på 210mm bländare f/5,6 ->>
Samma motiv som ovan på 210mm bländare f/8 ->>

Brännvidd 300mm, bländare f/5,6.

Brännvidd 300mm, bländare f/8.

Brännvidd 28mm, bländare f/14.

Brännvidd 135mm, bländare f/11.

Brännvidd 300mm, bländare f/5,6.

Brännvidd 28mm, bländare f/11.

Brännvidd 110, bländare f/11.

Brännvidd 300mm, bländare f/8.

Brännvidd 300mm, bländare f/5,6.

Brännvidd 28mm, bländare f/5,6.
Plus
+ Enastående mittskärpa för att vara en superzoom på f/5,6-f/8
+ Bra skärpa över stor del av bilden på f/8-f/11
+ Låg distorsion på brännvidder mellan ca 35mm till 300mm
+ Inbyggd bildstabilisering
+ Tyst och snabb AF
+ 70cm närgräns på 300mm brännvidd = bra förstoring
+ Robust byggd samt vädertätad
+ Stadigt stativfäste ingår
+ Motljusskydd medföljer
Minus
- Hörn och kantskärpan är föga imponerande i zoomens ändlägen, (men skärp dig Mats, det är ju en superzoom)
- Relativt påtaglig distorsion på 28mm
- Låsknapp för att zoomen inte ska glida ut till sin fulla längd saknas
- Det är ingen liten och lätt optik direkt
- Kostar en rejäl slant
Slutsats
Enorma zoomomfång som går från vidvinkel till långt tele är självfallet alltid en kompromiss, men det intressanta är att denna L-superzoom presterar i flera fall minst lika bra som många zoomar med betydligt mindre zoomomfång, åtminstone när det gäller distorsion, vinjettering och centrumskärpa. Bildkvalitén i mitten av bilden är i mångt och mycket likvärdig med exempelvis Canon EF 24-104/4L USM, och på längre brännvidder från 70mm till 300 är den skarpare än de flesta 70-300mm zoomar (förutom EF 70-300/4-5,6L IS USM som presterar bäst i den klassen). Det som mest avslöjar att det rör sig om en superzoom är den fallande hörn/kantskärpan samt mängden kromatisk aberration nära kanterna.
Ifall du funderar på att byta ut alla dina objektiv (som du kanske varken vill eller orkar släpa omkring på längre) till 1st superzoom som skall ersätta dem alla, men samtidigt tycker att vanliga superzoomar i konsumentklass inte håller måttet. Ja, då är Canon EF 28-300mm F/4-5,6L IS USM det enda alternativet. Klart bästa superzoomen i skrivande stund, och lämplig bland annat som reseoptik för dig som prioriterar hög bildkvalité och en mycket tålig och robust konstruktion, före pris, storlek och vikt.
Testad av Mats 2015-10-28.
Samtliga bilder ovan tagna med en Canon EOS 5D Mark III.