Din första avi skickas i mitten på månaden efter du gjort ditt köp och förfaller till betalning per den sista varje månad.
Kan jag betala via autogiro?
Kan jag betala via autogiro? Visst kan du det! Kontakta SveaWebPay så skickar dom ut en autogiroanmälan till dig.
Kan jag ändra min leveransadress?
Nej, leveranserna sker alltid till folkbokförd adress. Din adress hämtas online i kundvagnen. Vill du däremot hämta i vår Lagershop (i Umeå) så går det bra. Vi kommer dock kräva legitimation av dig.
Övrigt
Exempel på effektiv ränta vid köp om 10,000 kr upplagt på 12 månader, 0 % ränta, 295 kr uppläggningsavgift och 29 kr aviavgift i enlighet med Konsumentverkets riktlinjer är 10,68 %.
Allmänt
Allmänt Svea Ekonomi AB erbjuder er att, efter godkänd kreditprövning som sker efter ni fyllt i personuppgifterna i kassan, teckna ett kontokreditavtal på de villkor som framgår av de allmänna villkoren till bilagt kontoavtal. Ett kontoavtal innebär att ni får en kredit som ni kan använda till inköp hos till Svea anknutna leverantörer. För varje tillfälle ni betalar till Svea så kan ni disponera motsvarande kreditutrymme som ni amorterar för andra inköp under den tid som kontokreditavtalet gäller. Krediterbjudandet gäller det belopp som anges i kontoavtalet. Kredittiden väljer ni genom att kryssa i det alternativ som passar er bäst. Ni åtar er att inom kredittiden återbetala hela krediten. Det innebär att ni varje månad måste betala minst den summa som framgår av det val ni gjort.
Självklart kan ni betala mer eller betala hela krediten på en gång utan att detta kostar något extra. Om ni vill utnyttja kontokrediten under kredittiden för andra köp kommer – för att krediten skall vara slutbetald inom den avtalade kredittiden - den lägsta månadsbetalningen att höjas. Desto kortare kvarvarande kredittid desto högre lägsta månadsbetalning. Vill ni ha kvar samma lägsta månadsbetalning kan ni kontakta Svea på telefon 08 – 51493113 och ansöka om förlängd kredittid.
Av datatekniska skäl kommer Svea, om ni utnyttjar kontokrediten för flera inköp att tills vidare fakturera er separat för de olika köpen. Självklart slipper ni i så fall att betala för mer än en aviseringsavgift per månad.
Möjligheten till att välja delbetalning via Svea Ekonomi AB är att det totala värdet i kundvagnen ligger mellan 500 SEK till 50 000 SEK. Ligger värdet i kundvagnen utanför spann kommer valet inte bli tillgängligt i kundvagnen.
Har Du några frågor så kan du ringa 08 – 51493113 för närmare information. Leverans sker endast till den adress du är folkbokförd på. Din adress hämtas online i kundvagnen. Vill du däremot hämta i vår Lagershop (i Umeå) så går det bra. Vi kommer dock kräva legitimation av dig.
Bästa professionella kamera med APS-C-sensor, enligt TIPA 2020
Fujifilm X-Pro3
Nästan fyra år efter att föregångaren X-Pro2 släpptes är det nu dags för nästa version i denna mycket populära kameraserie. Liksom vid övergången mellan de tidigare två versionerna så är exteriören överlag snarlik, så när som på några mindre förändringar i estetiken och ett par reglage som flyttats eller förändrats.
Den största designskillnaden hittar vi på kamerans baksida, där man tagit bort menyknappen och flervägsväljaren - detta för att X-Pro3 har fått en touch-skärm och inte längre behöver separata reglage för menyhanteringen. Skärmlösningen är också något helt unikt, som vi aldrig sett förut - mer om det nedan. På insidan finns bl a en uppdaterad bildsensor (samma 26MP-sensor som i X-T3) och en 3 gånger snabbare processor än hos föregångaren.
Tåligare än någonsin
Fuji har lagt lite extra krut på att göra X-Pro3 tåligare än sina föregångare. Kamerahuset är mestadels byggt i titan- och magnesiumlegering, vilket innebär både hög styrka och relativt låg vikt. Dessutom har man försett huset med avancerad fukt- och dammtätning på en mängd strategiska punkter runt om konstruktionen.
Dura
Sist men inte minst finns kameran i två utföranden; ett standardutförande med en vanlig svart lackfinish och ett alternativt utförande som har ett extra förstärkt ytskikt, som enligt uppgift är 10 gånger så reptåligt som standardfinishen. DURA, som den tåligare varianten kallas, finns i sin tur i två olika titanliknande nyanser; som man kallar black respektive silver.
Unik skärmlösning
X-Pro3 har en skärmlösning som inte funnits på någon tidigare modell på kameramarknaden. Huvudskärmen på 3-tum är tänkt att vara dold vid normal fotografering, då den ligger uppvikt, vänd inåt mot kamerahuset. I det läget visas istället en mindre 1,28-tums informationsskärm som sitter på baksidan av huvudskärmen.
På den lilla skärmen visas grundläggande kamerainställningar. Där kan man även på klassiskt vis visa en bild av den filmtyp man valt bland Fujis filmsimuleringslägen, i stil med den hållare för kortsidan av filmkartonger som fanns på ett antal analoga modeller. En snygg vink till kamerans retroinfluenser.
När man vill använda den större skärmen viks den ner, så att den kan betraktas ovanifrån eller bakifrån. Även detta sätt att vinkla skärmen är något nytt, eftersom den rörs strikt i en ledd - uppåt/neråt runt monteringspunkten i kamerans nederkant.
Att man valt denna konstruktion sägs ha sin grund i tanken att fotografen framförallt ska använda sökaren under fotografering- och skärmen mer i undantagsfall. Rätt eller fel är en smaksak, men helt klart en intressant tanke. Den speciella optisk-elektroniska hybridsökaren är ju trots allt en stor anledning att många väljer X-Pro-modellerna istället för t ex X-T-seriens kameror. Skärmen har också fått touch-funktioner, vilket föregångaren saknade. Pekfunktionerna går att aktivera för autofokusfunktionen och vid bildgranskning.
Sökaren
Då den unika skärmkonstruktionen nästan tvingar en till att använda sökaren är det ju extra trevligt att Fuji försett kameran med en mycket bra hybridsökare. Sökaren fungerar antingen som genomsiktsökare eller elektronisk sökare. Detta växlar man mellan via den lilla spaken på framsidan av kameran. I genomsiktsökaren får man också genom att vicka spaken till vänster tillgång till en liten ruta i högra hörnet där man kan se t ex foucs peaking eller digitalt delad bild. En vit ram visar också bildens utsnitt och kompenserar för parallaxfel som uppstår vid fokusering. Ögonsensor för automatisk växling mellan sökare och skärm, samt dioptrijustering finns. Utmärkt sökare.
Hastighet
Nu är det förmodligen ganska få köpare av X-Pro3 som kommer att använda kameran för snabba rörliga motiv som t ex sportfoto eller flygande fågelfotografering, men ifall man gör det kan man känna sig trygg eftersom X-Pro3 har samma autofokussystem och serietagningsförmåga som deras snabba modell X-T3 med upp till 11 b/s i full upplösning med mekanisk slutare. Med elektronisk slutare och beskuren bild i 1,25x klarar den upp till 30 b/s med följande AF och exponering. Den fasdetekterande autofokusen fungerar också ner ljusstyrka f/11, vilket i praktiken innebär att man kan använda en 2x konverter med optik som har ljusstyrka f/5,6.
Filmsimulering
Fuji fortsätter att utveckla konceptet med olika filmsimuleringslägen, som alltå ger bilden en känsla som motsvarar någon av Fujis klassiska filmtyper. Nu har man lagt till ytterligare ett läge som motsvarar en klassisk negativ färgfilm - d v s Superia, på Fuji-språk. Dessa filmlägen är förstås motsvarigheten till att själv fininställa kamerans vitbalans, färgbalans, kontrast, skärpa etc. - men ett mycket snabbare och enklare sätt uppnå ett givet resultat.
Funktioner
Fujifilm har varit lika frikostig som vanligt med funktioner i X-Pro3 som i sina övriga kameramodeller. Men X-Pro3 har givetvis fått några nyheter också, och där bl a funktionerna Klarhet och Färgkromeffekt Blå tillkommit, samt att justeringarna för hög- och lågdagrarna har samlats under funktionen Tonkurva. En fokusbegränsningsfunktion som underlättar för motiv som rör sig inom ett specifikt avståndsområde är också nytt. Bland filmsimuleringarna hittar man även en ny bildprofil, Klassisk Neg, som ger en stark känslan av analog negativfilm. HDR-funktionen har också blivit uppdaterad, numera klarar den av att ta upp till 9 st bilder med olika exponeringar som den sen använder sig av för att skapa en HDR-bild med ett utökat dynamisk omfång. I övrigt är det mesta sig likt sedan tidigare.
Ett urval av fler intressanta funktioner i X-Pro 3 finner du nedan:
Inbyggd bearbetning och konvertering av Raw-bilder
Filmsimuleringar typ Provia, Velvia, Eterna
Val av mekanisk eller elektronisk slutare samt kombination av båda
WiFi, Bluetooth & GPS
För dig som vill dela med dig av dina bilder så har X-Pro3 givetvis inbyggd WiFi, som tillsammans med appen Fujifilm Remote ger dig möjligheten att överföra och dela bilder eller film för både iOS och Android. Ytterligare en trevlig egenskap är att man även kan ta bilder och fjärrstyra flera av kamerans funktioner via appen. Fujifilms applikation för fjärrstyrning är relativt välutrustad, det går att justera bländare/slutartid (beroende på exponeringsval), exponeringskompensation, ISO, vitbalans, film-simuleringsläge, självutlösaren samt film eller stillbildsläge. Det fungerar även med touch-fokus på smartphonens skärm. Appen har även GPS-funktion för geotaggning av bilder via smartenhetens GPS. Numera kan man också uppdatera firmware i kameran via appen, vilket gäller alla modeller som har både WiFi och Bluetooth. Man får också en notis via appen när det finns en ny firmware att hämta hem. Enkelt och smidigt.
USB C och batteriladdning
Via USB C-porten kan man ladda batteriet direkt i kameran, det är också möjligt att fortsätta fotografera eller filma under laddning. Många andra kameror med USB-laddning stänger nämligen av kamerafunktionerna så fort man kopplar in en USB-kabel, eller slutar ladda när kameran startas. Märkligt nog ingår det varken extern batteriladdare eller någon USB-adapter avsedd för 230 volt. Det tycker jag var lite väl snålt. Ifall du vill köpa till en laddare eller extra batteri så hittar du det här->>
4K-Video
Ja, visst skulle detta också komma. Det släpps i stort sett ingen systemkamera idag som inte stöder filmning i 4K-upplösning - och Fujifilm X-Pro3 är inget undantag. Även om den kanske inte är en av de kameror man främst förknippar med filmning, så kan den alltså filma i riktigt hög kvalitet om situationen så kräver. Även mikrofoningång och hörlursuttag finns, vilket visar att Fuji ser seriöst på detta med filmning på X-Pro3. Hörlurar kopplas in via USB-uttaget och adapter för USB-C till 3,5mm.
Filmkvaliteten i 4K är utmärkt, och vid sämre ljusförhållanden ser det också jämförelsevis mycket bra ut på höga ISO tack vare kamerans låga brusnivåer, och faktiskt bättre än vissa fullformatskameror. Filmfunktionen är i grunden samma som i X-T3 förutom att X-Pro3 saknar möjligheten att filma i H-265 i 4:2:0 /10 bit till minneskort och 4:2:2 /10 bit via HDMI. I 4K filmar X-Pro3 upp till 200 Mbps med 24p, 25p och 30p. Slow motionfunktion finns också upp till 120 f/s i 60p.
I 4K får man räkna med en cropfaktor på ca 1,77x jämfört med 35mm kameraformat, eller 1,18x om man istället räknar från det redan beskurna 1,5x APS-formatet. En fördel vid användning av teleobjektiv, och givetvis en nackdel för vidvinkeloptik.
För att du ska få en aning om hur filmkvaliteten med X-Pro3 blir så har vi i all enkelhet spelat in några korta filmsnuttar nedan. Filmmaterialet är inspelat i 4K / 25p / 200Mbps. Manuell fokus, auto-vitbalans, Provia filmsimulering, och ISO varierar mellan 160-6400. Objektiv: Fujinon XF 90/2 R LM WR.
Bildkvalitet
Med samma sensor och processor som i deras senaste modeller X-T3 och X-T30 blir också bildkvaliteten precis lika bra, jag ser i alla fall ingen nämnvärd skillnad och Fujifilm X-Pro3 ger som sina närmaste syskon mycket rena och fina bilder med låga brusnivåer. Sen tycker jag också att Fujifilms färgåtergivning är bland de bättre på marknaden. Jag har ofta med mig flera olika kameror av olika fabrikat som jag tar samma typ av bilder med, och då märker man rätt snabbt att Fujis kameror i de flesta situationer ger enligt min smak en finare färgåtergivning. Det är de små nyanserna som gör det där lilla extra.
Betyg 1-10:
Bildkvalitet 9
Byggkvalitet 9,8
Funktion 9
Pris 8
Plus
+ Bra stillbildskvalitet
+ Mycket bra videokvalitet
+ Låga brusnivåer
+ Inbyggd RAW-redigering & konvertering till JPEG
+ Kortast slutartid 1/8000s med mekanisk slutare, & 1/32000s med elektronisk
+ Kortast blixtsynk 1/250s
+ Serietagning med 11 b/s, el. 20 & 30 b/s med elektronisk slutare
+ Ingen störande blackout i sökaren med serietagning 11 b/s
+ Klart förbättrad autofokus, och med ansikts- och ögondetektering
+ I princip ljudlös bildtagning med elektronisk slutare och icke OIS-objektiv
+ Utvändiga reglage för slutartid, ISO & exponeringskompensation
+ Dubbla inställningsrattar med extra tryckfunktion
+ Programmerbara Fn-knappar
+ Kompetent, kan det mesta en avancerad kamera behöver kunna och mer därtill
+ Focus peaking
+ Zebramönster för filmläget
+ Mycket bra sökare
+ Bra skärmbildskvalitet
+ Dubbla SD-minneskortfack
+ Joysticken på baksidan
+ Stativgängan sitter i linje med mitten av objektivfattningen
+ Gediget byggd i metall och med väderskyddad konstruktion
+ Både batteriladdning och drift via USB-C direkt i kameran
+ Ingång för mikrofon, och hörlurar via USB med adapter (ingår ej)
+ Inbyggd WiFi & Bluetooth för bildöverföring samt trådlös fjärrkontroll via smartenhet
Minus
- Ingår ingen extern batteriladdare eller 230 volts USB-nätadapter, man får lösa laddningen på annat sätt via USB-kontakten eller köpa till en laddare
- Inbyggd stabilisering typ sensor-shift saknas
- Saknar programmerbara "User"-lägen
- ISO-reglaget är kanske en trevlig retro-design, men ej särskilt optimalt eller lättmanövrerat
- Zebra-funktionen fungerar ej för stillbildstagning. Varför inte fuji?
- Saknar meny-minne för inställningarna som finns under skiftnyckel-symbolen, menyn startar alltid om från början ifall man går ur menyn och sen vill gå tillbaka till samma menyinställning som tidigare. Vilket i mitt tycke är väldigt störande i längden
- Den begränsade skärmlösningen finns det säkert många som gillar, personligen föredrar jag skärmvarianten i X-T3 och GFX-kamerorna
Slutsats
Fujfilm X-Pro3 är kameran för dig som oftast använder sökaren för att komponera dina bilder, och som kanske även tycker att skärmen kan vara ett störande moment. Men för såna som jag som blivit mer eller mindre beroende av titta på skärmen i tid och otid, tar det förmodligen ett bra tag innan man vant sig vid att använda enbart sökaren. För mig personligen är denna skärmlösning ingen större hit, jag föredrar helt klart den typ av vikbar skärm som sitter på GFX-kamerorna och X-T3 m.fl. Det analoga sättet att fotografera endast via sökaren har jag lämnat bakom mig för snart 20 år sedan och känner ingen som helst längtan tillbaka. Ett annat litet skärmproblem som jag råkade ut för var när jag monterade en standard Arca-platta under kameran för att placera kameran på stativ. Snabbplattan blev ett hinder för skärmutvikningen och den gick bara att vika ner i ca 90 grader. Detta fungerar givetvis så länge kameran är placerad i maghöjd eller lägre, men om man vill placera kameran ovan maghöjd så får man ta med sig en stege eller hitta något annat att klättra upp på.
Om jag bortser från den begränsade skärmvinklingen så gillar jag X-Pro3 minst lika mycket som Fujis övriga systemkameror. Det är något speciellt med många av Fujifilms kameror som har en tendens att kittla en på fotografinerven så att lusten att fotografera ökar, men jag kan inte riktigt ta på exakt vad det är som gör det. Vissa kameror tycker jag känns mer själlösa på nåt underligt vis, men med Fujis kameror och objektiv upplever jag raka motsatsen. Om jag ska beskriva det med andra ord så påminner det om den känslan som jag brukar få när man får äran att besöka ett flera hundra år gammalt timmerhus i välbevarat och oförstört skick, jämfört med att trampa in i en trist och ekande lägenhet med väggar av gips och betong.
Testad av Mats 2019-11-07.
Samtliga bilder är tagna i JPEG som de kommer ur kameran, eftersom det vid testtillfället inte fanns något kompatibelt RAW-program tillgängligt.
Grundtanken med dessa ISO-bilder är inte för att jämföra ISO-prestanda med andra kameror med olika sensorstorlekar, upplösningar och självklart olika objektiv, utan mer för att visa brusegenskaperna mellan lägsta ISO och ett antal högre ISO-val med respektive kameramodell.
Du kan byta in din befintliga utrustning hos oss och ta nästa steg i din resa som kreatör. Vi har lång erfarenhet av secondhandköp och försäljning så du kan tryggt vända dig till oss både när du vill köpa begagnad kamera eller när du vill sälja den. Kontakta oss på inbyte@cyberphoto.se för vidare information!
Fujifilm är en tillverkare med lång historia. Företaget grundades 1934 och då arbetade man främst med att ta fram fotografisk film, fotopapper med mera. Idag känner många till dem som en kompetent tillverkare av digitalkameror. När det gäller systemkameror så ligger man i framkant. Under 2017 släppts Fujifilm GFX 50S den första kommersiellt gångbara systemkameran med mellanformatssensor. Väljer du en kamera från Fujifilm så väljer du kvalitet. Köp din kamera från Fujifilm hos oss, vi har lång erfarenhet och är insatta i deras sortiment.
Vi använder cookies för att göra ditt besök så enkelt och trivsamt som möjligt. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du det.
Läs mer om Cookies här.