 |
Bästa DSLR-kamera, enligt EISA 2018-2019 |
Canon EOS 6D Mark II
Kompetent efterföljare till EOS 6D!
Hos Canon EOS 6D Mark II hittar vi de mest intressanta egenskaperna som: en helt ny 26,2 megapixels CMOS-sensor i fullformat, DIGIC 7-processor, TimeLapse-inspelning i 4K-upplösning (vanlig video i FullHD), snabbt autofokussystem med 45 fokuspunkter, Dual Pixel CMOS AF-teknik, ISO 40 000, som kan utökas till ISO 102 400, seriebildtagning med upp till 6,5 bilder per sekund, 5-axlig bildstabilisering i videoläget, vinklingsbar LCD-skärm med touchfunktion, samt både Wi-Fi och Bluetooth.
Egenskaper
- 26,2 megapixels CMOS-sensor i fullformat
- FullHD-video (1920 x 1080/50 fps)
- 4K-videoinspelning i TimeLapse-läge
- DIGIC 7-processor
- 45 punkters AF
- Dual Pixel CMOS AF
- ISO 40000 (upp till 102 400 i utökat läge)
- 6,5 bilder per sekund
- 5-axlig bildstabilisering i videoläget
- Vinklingsbar touch-LCD
- WiFi, Bluetooth och GPS

Objektiv: Canon EF 16-35/4L IS USM. Exponering: ISO 100, 1/100 sek, f/11. Klicka på bilden om du vill se den i full storlek (öppnas i nytt fönster).
Byggkvalitet
Canon EOS 6D Mark II är byggd av magnesiumlegering, polykarbonat och glasfiber, och den känns också robust byggd. Greppet är skönt och ergonomiskt välformat, faktiskt lite skönare grepp än ex.vis 5Ds R som är en större och tyngre kamera. Kamerahuset är vädertätad för att klara lite sämre väderlekar, men till en viss gräns förstås eftersom den är inte helt vattentät, och för att tätningarna ska fylla någon funktion bör man också välja tätade objektiv (återfinns t ex bland vissa av Canons L-objektiv).
Hastighet & Autofokus
Seriebildtagningen har ökat med 2 extra bilder per sekund jämfört med föregångaren, dvs nu 6,5 b/s istället för 4,5 b/s. Vilket faktiskt gör större skillnad i praktiken än vad det kanske låter som. Serietagningens buffert klarar upp till ca 150 JPEG och ca 21 RAW.
Autofokussensorn använder sig av 45 st punkter (samtliga korslagda), där 27 st av dem klarar av att fokusera ner till f/8. Vilket innebär bland annat att man kan använda 1,4x konverter med en optik som har ljusstyrka f/5,6, eller 2x konverter med f/4-objektiv med bibehållen autofokusfunktion och mycket större träffsäkerhet än tidigare. Autofokusfunktionen i 6D Mark II är snabb och träffsäker, (tänk på att det kan variera lite beroende på vilket objektiv som används). Mark I:an gav endast kontrastbaserad AF i film och live view-läge, medan Mark II använder sig av fasdetekterande (Dual Pixel) även i dessa lägen, och det ger en markant bättre AF-funktion.

Objektiv: Canon EF 70-300/4-5,6 L IS USM. Exponering: ISO 100, 1/400 sek, f/8. Klicka på bilden om du vill se den i full storlek (öppnas i nytt fönster).
5-axlig bildstabilisering
EOS 6D Mark II är Canons första fullformatskamera med inbyggd 5-axlig (digital) bildstabilisering i videoläget och som motverkar oskärpa när inspelning görs handhållet eller ”i farten”. En mycket effektiv stabilisering när den kombineras med ett IS-objektiv som har optisk bildstabilisering.
Skärm & sökare
Den 3,0-tum stora LCD-skärmen är vikbar och har en antireflektiv yta för en bättre återgivning i ex.vis dagsljus utomhus. Skämens pekskärmsgränssnitt kan användas för intuitiv touch-to-focus-kontroll och justering av olika inställningar i menyerna. Fokus växlas med ett tryck på den vinklingsbara LCD-touchskärmen och skärmen underlättar när man vill nå svåra vinklar och fotografera ovanliga perspektiv eller när man befinner sig i en folkmassa. Mycket bra skärm!
Sökaren visar 98% av bilden, (mot 97% i 6D). Ingen större skillnad mot föregångaren förutom att fokuseringsskivan är ej utbytbar i Mark II:an. Elektroniskt vattenpass och rutnät finns att välja för både skärm och sökare.
Funktioner
Canon EOS 6D Mark II har de mest nödvändiga funktionerna man normalt behöver för kreativ fotografering. Menyerna i kameran är något förenklade jämfört med t ex 5D Mk IV, 5Ds/R m.fl, och mer i stil med de enklare EOS-modellerna. För att bara nämna ett exempel kommer man åt alla autofokusinställningar via customfunktionerna (C.Fn II) istället för direkt i översta huvudmenyn. Kameran har 2 st customlägen och några enstaka valbara funktioner för ett fåtal knappar och reglage, jag hade gärna sett att det fanns fler valmöjligheter att programmera om de flesta knappar på utsidan av kameran med i princip alla användbara funktioner. Där tycker jag Canon i allmänhet är lite väl återhållsam med vad man skulle kunna utföra i kameran, och som i stort alla övriga kameratillverkare redan anammat. Men det är förstås en vanesak och eftersom jag testar alla kameror från alla tillverkare så får jag ju också helt andra krav än den som bara håller sig till ett kameramärke, och hittills har inte den fulländade kameran kommit från någon tillverkare, så jag lär säkert få vänta länge en sådan modell.
Här nedan ser du några av kamerans alla funktioner:
- Bländarförval (AV)
- Slutarförval (TV)
- Manuell exponering (M)
- Exponeringskompensation +/- 5 steg
- Exponeringsvariation (AE gaffling/bracketing)
- Blixtexp. kompensation
- Blixtsynk på första eller andra ridån
- Trådlös blixtstyrning (via extern blixt)
- Auto-ISO med valbart högsta ISO
- RAW format
- RAW-korrigering & konvertering via kamerans meny
- Spotmätning (går att länka till fokuspunkterna)
- Bulb
- Bulb-timer
- Standard intervalltagning (timelapse)
- Timelapse-inspelning i 4K eller FHD-upplösning
- Multiexponering
- Brusreduceringsinställningar
- Bildstabilisering (för filmläget)
- Sekvenstagning 6,5 b/sek
- HDR-funktion (endast för JPEG)
- Elektroniskt vattenpass för skärmen/sökaren
- Rutnät för skärmen/sökaren
- Histogramvisning
- Högdagervarning via Info-knappen (ger liten bildvisning)
- Justering av digital skärpa (a lá oskarp mask)
- Justering av kontrast
- Justering av färgmättnad
- Justering av färgton
- Korrigering av vinjettering
- Korrigering av kromatisk aberration
- Korrigering av distorsion
- Korrigering av diffraktion
- Microjustering för autofokus (40st objektiv & separat vidvinkel/tele för zoomar)
- Wifi, NFC & Bluetooth
- GPS för geotaggning

Objektiv: Canon EF 16-35/4L IS USM. Exponering: ISO 100, 1/250 sek, f/10. Klicka på bilden om du vill se den i full storlek (öppnas i nytt fönster).
WiFi, Bluetooth och GPS
EOS 6D Mark II har Wi-Fi och via Bluetooth kan den dessutom vara uppkopplad hela tiden. Flexibiliteten för att skicka bilder till smarta enheter är stor och användarna kan enkelt och snabbt dela sina bilder och videoinspelningar. Kameran kan styras från en smartphone, för att ta bilder eller filmer fjärrstyrt – en fördel när man inte vill störa eller skrämma motivet. Inbyggd GPS, hjälper till att hålla reda på var någonstans bilderna togs.
Video
Kameran filmar som bäst i full HD 1920x1080 med 50 eller 25 b/sek. För dig som vill komma åt fler val av fps så är det möjligt att ställa om kameran till NTSC, men det lämpar sig inte lika bra för filmning i lampbelysning eftersom risken för flimmer ökar (i Europa). Det går att filma antingen med full automatik, eller med manuell exponering, där man även under pågående filmning kan justera, bländare, slutartid och ISO.
Kontinuerlig autofokus jobbar mjukt och följsamt med de flesta STM objektiven. USM motorn fokuserar i regel snabbare, men också ryckigare och inte alls lika smidigt och lämpligt för filmning, men bäst resultat får man som regel med manuell fokusering. Zooma får man som vanligt göra manuellt på objektivet. EOS 6D Mark II ger tillgång till en inbyggd 5-axlad bildstabilisering avsedd endast för filmläget, och som kan kombineras med IS-optik för ytterligare effektivare stabilisering. Vilket fungerar alldeles utmärkt och ger lite känslan av att man använder någon form av steadycam-lösning. Utmärkt stabiliseringsfunktion!
Kameran har ingång för extern mikrofon (med strömutmatning), och det finns manuell nivåreglering av ljudet direkt i kameran, men den saknar uttag för hörlurar. För att hålla koll på exponeringen kan man aktivera histogramvisning, men någon högdagervarning eller zebra-mönster i realtid finns inte. Filmkvaliteten duger säkert för de flesta hobbyanvändare, men personligen tycker jag det blir lite för soft kvalitet och jag saknar helt klart 4K på en kamera av årsmodell 2017.
För att du ska få en liten uppfattning hur filmkvaliteten med 6D Mark II:an blir så har vi spelat in några korta filmsnuttar nedan. Materialet är precis som det kommer ur kameran med standardinställningar och utan korrigeringar i efterhand. Inspelat i 1920x1080/50p. ISO varierar mellan 100-800. Manuell fokusering och exponering samt automatisk vitbalans, förutom i "frihands"-klippet med aktiverad autofokus och stabilisering som framgår av texten efter ca 50 sekunder in i filmen (av totalt 2 minuter). Objektiv: Canon EF 70-300/4-5,6 L IS USM.
Time Lapse
För dig som pysslar med time lapse-filmer så finns möjligheten att skapa det på två sätt. Antingen med standard intervalltagning i valfri bildupplösning i stillbildsläge, eller också i filmläget där det skapas direkt i kameran en färdig time lapse i 4K eller FullHD. Fördelen med filmläget är att det går snabbt och enkelt att skapa en time lapse-film, samt att kameran jobbar i princip ljudlöst medan intervalltagningen pågår eftersom den inte använder sig av den mekaniska spegeln och slutaren. Nackdelen är att man inte kan korrigera materialet lika mycket som när man använt RAW för separata stillbilder. Kvaliteten i det automatiska läget blir riktigt bra med förhållandevis låg risk för flimrande sekvenser.
Bildkvalitet
Med ett skarpt och vältecknande objektiv samt rätt inställningar i kameran så blir givetvis också bildkvaliteten bra. JPEG-filerna som de kommer ur kamerorna upplevs däremot inte lika "färdiga" att använda som de gör hos vissa konkurrerande modeller (gäller mer eller mindre alla Canon idag), så för att optimera kvaliteten kan man som vanligt behöva ta bilderna i RAW eftersom det finns så mycket mer att hämta från rå-filerna. Det går att få ett markant bättre resultat när det gäller digital skärpa och brusreducering än vad kameran ger med standardinställningarna i JPEG. Det går också att justera skärpan med "oskarp mask" direkt i kameran om man vill få så bra JPEG-filer som möjligt, rekommenderar i så fall att dra ner på "Threshold" och "Fineness" minst ett helt steg eller två. Det ger mindre artefakter och en mer naturlig skärpa.
Bruset på höga ISO håller sig kvar på en låg nivå och har varken ökat eller minskat nämnvärt jämfört med tidigare modell, trots fler pixlar på sensorn. I extrema fall har det dock visat sig att det dynamiska omfånget kanske inte är så bra som det borde varit med tanke på sensorstorleken och dess upplösning, men det är sällan något man normalt märker av så länge man inte exponerat helt uppåt väggarna fel och inte måste lätta upp lågdagrarna mer än normalt. Jag tog massor av bilder i alldeles för hårt ljus och ser man till att exponera någorlunda "rätt" är det knappast något man behöver oroa sig för.
Självklart har också objektiven väldigt stor betydelse för bildkvaliteten, och kitobjektiv i den lägre prisklassen som många kamerahus säljs tillsammans med tillhör sällan de bästa. De duger i regel gott och väl för normalt husbehov, men för dig med höga krav rekommenderar vi att du lägger till lite extra slantar på optik. Om du däremot tänkt använda den i första hand för videoinspelning och med kontinuerlig autofokus, så fokuserar objektiven med STM-AF motor bättre anpassat för film än de dyrare och i regel skarpare objektiven med standard USM-motor.

Objektiv: Canon EF 16-35/4L IS USM. Exponering: ISO 800, 1/100 sek, f/11.
DPP
Vill man ta vara på kamerans potential så ska man absolut ta bilderna i RAW format, det finns så mycket mer att hämta från rå-filerna. Digital Photo Professional (DPP) för RAW hantering ingår till Canon som kan ta bilder i rå-formatet. (Till dagens kameror medföljer ingen CD-skiva, utan man får ladda hem den gratis via Canons hemsida). Det är ett mycket kompetent och bra program, och har dessutom en relativt låg inlärningströskel. Rekommenderas. Optiska korrigeringar fungerar däremot endast för Canons egna objektiv.
Plus
+ Bra bildkvalitet och färgåtergivning samt lågt brus
+ Seriebildtagning med 6,5 b/sek
+ Snabb och träffsäker AF, och klart förbättrad för film & live view (dual pixel AF)
+ Ger fungerande AF med objektiv inkl konverter ned till f/8 (med 27st AF-punkter)
+ Autofokus fungerar ner till -3 EV
+ Inbyggd RAW-redigering & konvertering till JPEG
+ Bra sökare
+ Mycket bra ledbar skärm med fullständig pekfunktion
+ Extra informationsdisplay på ovansidan med belysning
+ Främre och bakre inställningsrattar
+ Trådlös blixtstyrning (via extern blixt)
+ Förbättrad AF för film och liveview
+ Suverän stabilisering för video tillsammans med objektivets inbyggda IS
+ Ingång för extern mikrofon (stereo)
+ Låsknapp på exponering/programvalsratten
+ Väderskyddad konstruktion
+ Känns robust byggd
+ Lite mindre och lättare än EOS 5D-modellerna
+ Samma typ av batteri LP-E6 som tidigare modeller (men nytt batterigrepp)
+ Wifi + NFC + Bluetooth
+ Inbyggd GPS
Minus
- Ingen 4K-filmning
- Videokvaliteten hade kunnat vara bättre
- Saknar focus peaking i liveview & video (hjälpmedel för manuell fokus)
- Saknar PC-synk och hörlurs-uttag
- Endast 1/4000 sekund som kortast slutartid
- Den inbyggda 5-axliga stabiliseringen fungerar ej för stillbildstagning
- Bara 1 st minneskortplats (och upplysningsvis ej UHS II-kompatibel)
- Ingen inbyggd blixt (vilket faktiskt är bra att ha oavsett proffs eller inte, om inte annat i nödfall)
- Saknar möjlighet att ladda batteriet via USB-kontakten med ex.vis en "powerbank"
Slutsats
Canon EOS 6D Mark II är förbättrad på det mesta jämfört med föregående modell och Mark II:ans största fördelar som jag ser det är: - Den ledbara skärmen med fullständig touchkontroll. - Klart förbättrad autofokus funktion för stillbildstagning, live view och video, med bl a fler AF-punkter och där alla är korslagda, samt fungerande autofokus med konverter ner till ljusstyrka f/8. - Serietagning med 2 st fler bilder per sekund (6,5 mot 4,5). - Extra effektiv stabilisering under filminspelning tillsammans med IS-objektiv. - TimeLapse-inspelning i 4K-upplösning (dock förhållandevis få som har gjädje av det och lite trist att den inte kan spela in video i 4K också).
Enligt 2019-års krav har vi dragit ner betyget till Bra köp eftersom kamerorna blir bara bättre och bättre för varje ny modell som släpps, och idag finns det kameror som presterar bättre för både stillbild och video. Men EOS 6D Mark II har givetvis inte blivit sämre bara för det. Utan detta gör vi för att det ska bli lättare att välja bland dagens aktuella kameror. Inte första gången det händer, och ej heller den sista.
Testad av Mats 2017-08-11 (uppdaterad 2019-03-04).
EOS 6D Mark II versus EOS 6D!
- Upplösning: 26,2 - 20,2 Mpixel
- Bildprocessor DIGIC 7 - DIGIC 5+
- Högsta ISO-känslighet: 40000 - 32000
- AF-punkter: 45 st - 11 st
- AF-känslighet: f/8 - f/5,6
- AF i live view/video: Dual Pixel AF- endast kontrastfokusering
- Serietagningshastighet: 6,5 - 4,5 b/sek
- Video: Full HD 50p/60p - Full HD 25p/30p
- 5-axlad filmstabilisering: Finns - saknas
- Vinklingsbar skärm: Finns - saknas
- Touchskärm: Finns - saknas
- Intervalltagning: Finns - saknas
- Timelapse-film: 4K & Full HD - saknas
- Mikrofoningång: Stereo - mono
- Trådlös: WiFi med NFC och Bluetooth - endast WiFi
