Under 2012 kom Panasonic DMC-FZ200, som i flera avseenden revolutionerade marknaden för superzoomkompakter. Dels genom det mycket stora zoomomfånget, dels genom den unikt fina ljusstyrkan på f/2,8 genom hela zoomintervallet. Nu tre år senare är det så till slut dags för uppföljaren DMC-FZ300.
Grundläggande egenskaper:
Live MOS bildsensor på 12,1 MP
Zoomobjektiv motsvarande 25-600mm f/2,8
Elektronisk sökare (EVF) med 1,44 MP upplösning
3,0-tums vinklingsbar LCD-skärm med 1,04 MP upplösning och touch-funktion
Seriebildtagning på upp till 12 bilder/s, upp till 60 bilder/s med elektronisk slutare
Filmning i 4K (QFHD) 3840x2160/30p/24p, Full HD 1080/50p/50i/25p/24p
Slutartider ner till 1/8000s, 1/16000 med elektronisk slutare
Nytt autofokussystem med 49 st mätfält, DFD-teknik och kraftigt förbättrade prestanda t ex vid kontinuerlig motivföljande fokus
"Post Focus"
Focus peaking, som tydligare visar vad som är i fokus när du fokuserar manuellt
Inbyggd bildstabilisering i optiken
WiFi-stöd för filöverföring med smartphone/surfplatta och fjärrstyrning via dedikerad app
Unik optik
Mycket känns igen när man ser till kamerans grunder. Kvar är den fina optiken från föregångaren. Även sensorn är densamma. Skillnader ligger i förfiningar och omfattande tillägg, snarare än en total omdesign. En del av skillnaderna beror på den uppdaterade Venus Engine-processor som man valt att använda i FZ300.
Stabilisering
Liksom tidigare har Panasonic inkorporerat sin optiska bildstabilisering Power O.I.S i FZ300. Som tillägg till detta har man adderat en 5-axlig Hybrid O.I.S som ger en ännu mer avancerad stabilisering under filmning i Full HD och lägre upplösningar.
Fokusering & hastighet
Autofokussystemet har fått en rejäl ansiktslyftning. Bland annat genom att addera Panasonics DFD-teknik, Depth From Defocus, har man lyckats få en snabbare fokusering som också ska vara 200% bättre på kontinuerlig motivföljande fokus än hos föregångaren. Manuell fokus sköts med ett litet fokuseringsvred på vänster sida om optiken. Där finns också reglaget för zoomning. Man har valt att inte ha någon traditionell fokus-/zoomratt runt själva optiken. Fokuseringvredet har även andra funktioner, beroende på kameraläge, bland annat kan det användas för att styra bländaröppning och slutartid.
Seriebildtagning klarar FZ300 med upp till 60 bilder/s med elektronisk slutare och lägre upplösning, samt låst fokus och exponering. I full upplösning och med kontinuerlig AF klarar den som bäst ca 6 b/sek i LV/M-läget. Jag tog ett stort antal bildserier på bilar och mopedister åkandes i riktning mot eller från kameran, och i LV/M-läget lyckades kameran sätta fokus på ungefär var tredje bild i genomsnitt. I LV/L-läget klarar den bara ca 2 b/sek, men lyckades då istället träffa av i var och varannan bild. Vilket är lite imponerande för sin klass, de flesta kompakter har hittills varit rätt usla på den fronten. Autofokus fungerar bättre än vanligt även vid sämre ljusförhållanden, den hittade fokus i så pass mörkt rum som gav 1/8 sek slutartid på ISO 6400, f/2,8 och med avstängd hjälpbelysning för AF.
Byggkvalité & allvädersskydd
FZ300 känns välbyggd och kameran ligger bra till i handen tack vare ett skönt och välformat grepp. Dess knappar och rattar känns också bra. Den yttre designen är lite rejälare och "bulkigare", jämfört med de lite mjukare kurvorna hos föregångaren. Förutom lite rejälare känsla har man utrustat FZ300 med allväderstätning, som gör den användbar även när väderförhållandena inte är de bästa. De yttre reglagen är något omdesignade och flyttade, men det har knappast någon större funktionell betydelse.
Funktioner
Panasonic FZ300 är en mycket kompetent kompaktkamera. Den kan i princip allt en kamera behöver kunna, och mer därtill. Nedan nämner vi de kanske mest användbara funktionerna i Panasonic DMC-FZ300:
WiFi
DMC-FZ300 har inbyggd WiFi-funktion där parkoppling kan ske bl a genom QR-kod. WiFi-funktionen används för trådlös överföring av filer till smartphone/surfplatta, samt enklare fjärrstyrning av kameran från samma enhet. Allt via dedikerad app, även GPS-uppgifter kan läggas till via appen ifall smartenheten har inbyggd GPS.
Sökare & skärm
Den elektroniska sökaren visar 100% av bilden och ger en skarp och tydlig bild. Fungerar även relativt bra vid sämre ljusförhållanden. Finns tillgång till dioptri justering och ögonsensor. Den 3-tum stora skärmen är uppdaterad med märkbart högre upplösning än föregångaren, nu med 1,04 Mpixels. Den är vridbar och har touch-funktion, samt möjlighet till visning av bl.a. rutnät, elektroniskt vattenpass och histogram. En liten detalj som jag gillar extra mycket är att man kan flytta fokuspunkten via touchkontroll på den släckta skärmen även när man tittar i sökaren, suveränt bra. Men man får se till att hålla näsan utanför, annars väljer man AF-punkten med näsan istället, vilket i och för sig går det också med lite träning.
Video
En stor nyhet på FZ300 är förstås möjligheten till filmning i 4K, 3840 x 2160/24p/25p, 100Mbps. Detta med kontinuerlig autofokus, manuella inställningsmöjligheter (bild/ljud), zebramönster och andra avancerade filmrelaterade funktioner såsom t ex slowmotion och tidigare nämnd 5-axlig Hybrid O.I.S. Kameran har en 3,5mm mikrofoningång för inkoppling av extern stereomikrofon. Givetvis finns det också lägre upplösningar att välja, som bland annat AVCHD, 1920x1080/50p/50i/24p 17-28Mbps. En uppskattad funktion är särskilt i 4K-läget att man enkelt och snabbt kan välja ut enstaka filmrutor direkt i kameran och spara dem som separata stillbilder. Detta utförs i uppspelningsläget genom att trycka på ISO-knappen, för att sedan spara önskad filmruta med Meny/set-knappen. Filmkvalitén i 4K blir mycket bra så länge man håller kameran stilla och undviker höga ISO. Slow motion-funktionen är i 1280x720/25p, 100fps eller 640x480/25p, 200fps.
Post Focus
Att kunna flytta fokus efter att bilden är tagen är än så länge rätt unikt, och med firmware 2.0 installerad är detta alltså möjligt. Detta tack vare att kameran filmar en kort sekvens i 4K-upplösning och justerar fokus automatiskt ifall kameran känner av att det finns djupledes skillnader i avstånd mellan olika motiv i en och samma bild. Av denna korta filmsnutt skapar kameran en dynamisk stillbild där man sedan kan utföra fokusförflyttningen direkt i kameran. När man klickat på det objekt i bilden på kamerans skärm som man vill ska vara skarpt, får man välja om man vill spara bilden eller inte. Det går fint att spara en och samma bild i flera varianter med fokus på för eller bakgrund. Panasonic har gjort funktionen mycket användarvänlig och kräver absolut inga större förkunskaper.
Post Focus fungerar klart bäst ifall man går nära sina motiv och helst använder en stor bländaröppning som ger ett kortare skärpedjup. Tar man t ex en standard landskapsbild med liten bländaröppning och kort brännvidd så kommer man inte kunna flytta fokus eftersom de nödvändiga variationerna i skärpedjupet uteblir, använder man däremot långa brännvidder så blir i regel också skärpedjupet oftast kortare. Bild 1 och 2 nedan är tagna med Post Focus-funktionen med 23mm brännvidd och bländare f/2,8, klicka gärna på bilderna så att du får en uppfattning på ungefärlig bildkvalité och effekt som man får med denna funktion.
Bild 1 med fokus på förgrunden. (Panasonic GX8 med objektivet 12-35/2,8 Asph/Power OIS).
Bildkvalitet
Det är inte bara hastigheten som förbättrats markant mot föregångaren. Trots samma sensor och zoomoptik i gamla FZ200 så får du mycket bätttre resultat med FZ300 med lägre brusnivåer och högre detaljåtergivning. Förmodligen tack vare den uppdaterade Venus Engine-processorn, och kameran har nu även ett ISO-omfång som går upp till ISO 6400. Men de högre ISO-talen bör man som vanligt undvika om man är ute efter bästa möjliga bildkvalité. Optiken vet vi sedan tidigare att den är ovanligt bra i förhållande till liknande zoomar. Vi rekommenderar som vanligt att använda RAW format för att ta vara på kamerans fulla potential. JPG-bilderna blir i regel bra men det går att hämta så mycket mer från en RAW-fil, särskilt för dig som har till vana att granska och analysera alla bilder i 100%.
Brännvidd motsvarande ca 125mm och ISO 100.
Tips för bättre bilder med din FZ300
Automatik i all ära, men det tar i princip aldrig vara på kamerans kapacitet till bästa möjliga bildkvalité. Det är oftast mycket bättre att använda slutarautomatik-läget, AV på exponeringsratten, och sträva efter största möjliga bländare. Detta för att hålla slutartiderna så korta som möjligt och därmed minska risken för skakningsoskärpa i bilderna. Stabiliseringen hjälper delvis till att undvika skakningsoskärpa, men det är bara till en viss gräns och brukar normalt röra sig om 3-4 steg längre slutartider än normalt. För skarpare bilder inomhus brukar jag alltid tipsa om att använda blixten istället för att öka ISO-talet, eftersom bildkvalitén som sagt var försämras i takt med högre ISO-tal. Men välj då istället S-läget på exponeringsratten och ställ in en slutartid runt 1/30 sekund. Då får du oftast med lite av det befintliga ljuset, vilket ger trevligare ljus i bilden än bara ljuset från blixten. Blixten minskar också risken för skakningsoskärpa eftersom dess brinntid är betydligt kortare än den valda slutartiden. Att använda blixt fungerar ofta bra utomhus också, och speciellt när solen står högt i skyn och ljuset ger hårda skuggor. Blixten lättar nämligen upp skuggor inom sin räckvidd, men om slutartiderna blir för korta så orkar inte blixten ge tillräckligt mycket ljus. Var heller inte rädd för att använda exponeringskompensation och blixtkompensation, det är den funktion som jag använder mest av alla funktioner. Vill du ha ljusare bild så drar du den mot plus, och mörkare bild mot minus. Exponeringskompensation finns i de flesta kameror.
Kom ihåg: Håll koll på slutartiderna, aktivera stabiliseringen när du inte använder stativ, sträva efter så lågt ISO som möjligt, och till sist ställ in bästa möjliga JPEG kvalité i kamerans meny. Detta var en kortfattad lektion i hur du använder tekniken i denna kamera på ett bättre sätt än att bara använda dig av de helautomatiska funktionerna. Nu tillbaka till testresultatet:
Plus
+ Mycket bra bildkvalité på låga ISO i sin klass
+ RAW format + inbyggd redigering & konvertering till JPEG
+ Seriebildtagning med upp till 60 b/sek
+ Kortast möjliga slutartid 1/16 000 sek med elektronisk slutare
+ Samma höga ljusstyrka f/2,8 genom hela zoomomfånget
+ Snabb autofokus
+ I princip ljudlös bildtagning med elektronisk slutare & manuell fokusering
+ Programmerbara Fn-knappar
+ Gott om funktioner och inställningar
+ Vinklingsbar skärm med touch-kontroll
+ Bra EVF-sökare
+ Har inbyggd blixt
+ Bra batteritid
+ Bra Wifi-funktion för trådlös styrning från smartphones & surfplattor
+ Bra videofunktion och kvalité + 4K
Minus
- Den lilla sensorn har sin begränsningar, och speciellt märkbart på höga ISO
- Saknar hörlursuttag
- Stativgängan sitter inte i linje med optiken
Slutsats
Kul, nu har det börjat hända positiva saker även bland kompakterna! Autofokushastigheten har alltid tidigare varit ett stort dilemma med kompaktkameror, men nu har jag bara på en veckas tid testat tre nyutkomna kompakter som verkligen skiljer sig från mängden. Panasonic Lumix DMC-FZ300 fokuserar klart snabbare än vanligt. Av alla dagsaktuella långzoomare med mindre sensorer än 1-tum så vinner FZ300 på i stort sett samtliga punkter.
LUMIX grundades av Panasonic Corporation 2001 och har snabbt blivit ett ledande varumärke inom foto och video. Världens första spegellösa systemkamera LUMIX G1 kom 2008 och lanserades under varumärkets slogan "Changing Photography". Sedan dess har LUMIX fortsatt att förändra och utveckla den digitala systemkameran som kreativt verktyg. Med innovativ teknik som 4K-video och 6K-foto har LUMIX-kamerorna snabbt blivit absoluta favoriter hos såväl proffsfotografer som amatörer. Nu flyttar man fram sina positioner ytterligare med S-serien utrustade med superupplösta fullformatssensorer. Mer information om LUMIX hittar du även på www.panasonic.se.
Vi använder cookies för att göra ditt besök så enkelt och trivsamt som möjligt. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du det.
Läs mer om Cookies här.