Pixel batteripack motsvarande Canon CP-E4
Tycker du att 2000kr är för mycket för ett externt batteripack till din Canonblixt? Vi håller med dig, och därför har vi letat rätt på detta alternativ som fungerar på samma sätt.
Extra kraft
I batterimagasinet sätter du åtta eller fyra stycken AA-batterier som komplement till de fyra du har i blixten redan. Detta gör dels att du får ut bra många fler blixtbilder innan det är dags att packa ihop grejorna och åka hem, men framförallt kommer blixten att laddas upp mycket snabbare mellan bilderna. Den egenskapen är inte helt sällan kritisk vid journalism och sport, där snabba sekvenser ibland är ett måste.
Uppladdningstider
Vi har testat vilka uppladdningstider man får med detta extra strömtillskott. Vi använde oss av vanliga alkaliska AA-batterier, men det är inte omöjligt att uppladdningstiderna blir ännu kortare med högpresterande batterier som t ex Energizer Ultimate Lithium.
Vi använde oss av en Canon Speedlite 580EX II i manuellt läge på full effekt.
Utan batteripack låg uppladdningstiden på ca 4,5 sek
Med batteripack inkl 4 batterier ca 2,2 sek
Med batteripack inkl 8 batterier ca 1,2 sek
Som du ser så får man avsevärt kortare uppladdningstider bara med standard batterier. 8st batterier i packet gör att uppladdningstiderna blir mer likvärdigt många studioblixtar, och kamerablixten blir mer användbar till krävande uppdrag där långa väntetider kan kännas besvärande eller fullständigt oacceptabelt.
Hur många extra blixtavfyrningar man får ut med detta batteripack har vi tyvärr inte kunnat testa pga tidsbrist, men att man får ut betydligt fler är det ingen som helst tvekan om. Använder man dessutom Energizer Ultimate Lithium AA-batterier så ökar garanterat antalet blixtar till ännu fler.
OBS! Ta inte fler än 12-15 bilder åt gången i rask följd. Det finns en risk att blixten överhettas, så låt den kylas ner mellan varven. Man måste också alltid ha fungerande batterier i blixten, det fungerar inte med enbart ström från batteripacket.

Stativgänga
Du kan montera TD-381 under kameran tack vare stativgängan. Packet sticker alltid ut från kameran eftersom det är längre än vad alla Canonhus är, och personligen tycker jag det känns bäst att ha den utstickande delen riktad framåt. Känns minst i vägen och ger ett extra stöd för vänsterhanden under optiken, skapar heller inga problem att komma åt objektivets fokus eller zoomring. Annars kan du ha den vinklad åt vilket håll du önskar och det som känns bäst för dig.
Väska
Den medföljande väskan är gjord till största del i nylon, men det ena locket både ser ut och luktar som läder, vilket förvånade oss. Bältesfästet är kontruerat så att man kan ha den i antingen i stående eller liggande läge i bältet, smart. Väskan har öppningar i både ändarna för att kunna ta ut batterihållaren och byta batteri utan att behöva avlägsna den från bältet.
Enkel
Lägg i batterierna, anslut kabeln och starta blixten, kan det bli enklare?
Känsla
Pixels batteripack känns betydligt mer rejäl än Meikes motsvarande batteripack, och nästan exakt kopia av Canons original batteripack CP-E4.
Slutsats
Pixels batteripack är en mycket användbar och prisvärd produkt, och nåt som bör finnas i alla seriösa blixtfotografers kameraväskor. Rekommenderas!
Testad av Mats Ylinikka 2013-09-27.
Passar: 600EX-RT, 580EX II, 580EX, 550EX, MR-14EX, MT-24EX.
Mått: 72,5 x 170 x 25 mm
Vikt: 200 gram