Nissin i40
Nissin i40 är en beundransvärt liten och behändig blixt som skapat mycket intresse på marknaden. Det som gör den särskilt intressant är att den kombinerar många funktioner, både för stillbild och video, i ett smidigt format. I en blixt som är ungefär hälften så hög som de flesta standardblixtar på marknaden inryms både en relativt kraftig elektronblixt med ledtal 40 (ISO 100, m, 105 mm utlysning), en LED-lampa för videobelysning, vidvinkeladapter och reflektorskiva. Dessutom medföljer en bouncer, vilket är föredömligt. Metallfot bidrar till känslan att detta är en rejäl och välbyggd blixt trots litenheten.

Länk till Nissins kompatibilitetslista i PDF->>
Retro-känsla
Ytterligare en, om så inte unik, i alla fall ovanlig egenskap är att blixten saknar LCD-display för inställningarna. Det känns lite som en frisk fläkt i kontrast till andra avancerade blixtar som har LCD-skärmar överbelamrade med siffror och symboler, ofta i kombination med ett komplext menysystem. På Nissin i40 får man nöja sig med två "analoga" inställningsvred, ett för huvudfunktion (funktionsvred) och ett där man styr blixtens utnivå (effektvred).
Komplett funktion och inställningsmöjligheter
Trots en till synes enkel exteriör inrymmer i40 det mesta av funktionaliteten man kan hitta i moderna blixtar. På funktionsvredet väljer man om man vill använda blixten i TTL-automatik, med egen inbyggd ljusmätningsfunktion, eller med helt manuell inställning. Här väljer man även om man vill använda blixten som slav, antingen kopplat till kameratillverkarens trådlösa TTL-system med blixtexponeringsautomatik, eller som traditionell slavblixt med manuella inställningar. På effektvredet väljer man sedan antingen manuellt vilken ljusmängd blixten ska ge eller om man vill kompensera för att få ett bättre resultat i automatiklägena.

Finurliga visare
En rolig lösning, jag inte sett tidigare på blixtar, är de indikatordioder som visar vilken inställning som är aktuell. Har man t ex blixten inställd på M (manuell inställning) så tänds den diod som korresponderar mot inställningen av utnivå på effektvredet. Kör man istället i automatikläge så tänds den diod som korresponderar mot exponeringskompensation på effektvredet.
Funktionsvalen
I A-läget sköter blixten allt automatiskt och det går inte att t ex exponeringskompensera, lämpligt för dig som vill köra med 100% helautomatik. I TTL-läget är det däremot fullt möjligt att +/-kompensera i 2 steg. M-läget står för manuell exponering och där väljer man effekten själv från full effekt 1/1 ner till 1/256. SD-läget gäller när man vill använda sig av exponeringsautomatik tillsammans med kamerans inbyggda eller exterrna blixt, men grupper, kanaler eller effekt går inte att styra från kameran i detta läge, det får man ställa in manuellt på blixten. Däremot i "antenn-läget" är det möjligt att ställa in kanaler (A,B,C) samt exponeringskompensation (förutsatt att kameran har stöd för trådlös TTL-styrning). SF-läget står för vanlig standard slavfunktion, och fungerar även med så kallade "pre-flash" (förblixt). Vilket innebär att man kan använda i40 som slavblixt till i stort sett vilken kamera och blixt som helst. Det vill säga system eller kompaktkameror av de flesta fabrikat. I läget med den blå video-ikonen tänds ledlampan på framsidan.
AF-hjälpbelysning
Som på de flesta avancerade blixtar finns hjälpbelysning för autofokus. Vilket är en bra funktion eftersom man ofta använder blixten när ljuset är svagare än vad kamerans autofokussystem klarar.

Synkronisering
Nissin i40 stöder höghastighetsynkronisering på slutartider ner till 1/8000 sekund (beroende på kameramodell). Det möjliggör användning av upplättningsblixt även i situationer när det befintliga ljuset är väldigt starkt. Kort slutartid i kombination med större bländaröppningar och kort skärpedjup är annars är omöjligt att uppnå vid blixtanvändning i t ex starkt solljus/motljus. Funktionen för höghastighetssynken styrs automatiskt via kommunikationen från kameran, det finns inget val bland blixtens knappar eller i meny och därmed en oerhört enkel funktion att använda sig av. Ställ in vilken slutartid du vill! Fungerar i blixtens alla lägen förutom SF (standard slavfunktionen), och för att fungera i SD-läget krävs det att styrande Master-blixt är kompatibel med samma funktion.
Synk på bakre slutarridån gör att man kan undvika oönskad släpeffekt vid blixtexponeringar av rörliga föremål i dåligt ljus. Det gör att man får en mer naturlig känsla av t ex en bil i rörelse än med traditionell synkning. Bakre ridå-synken styrs också via självavkännande automatik och väljs i kameran (förutsatt att aktuell kamera har stöd för det).
Synk på längre slutartider ("slowsync" endast Nikon-modellen) gör att man i situationer med låga ljusnivåer kan få med mer av befintligt ljus i bilden och därigenom få en mer naturlig känsla, som man inte får med ett hårt dominerande blixtljus i en dunkel miljö. Även "slowsync" styrs via kamerans inställningar. Nissin uppger att funktionen endast är kompatibel med Nikon, men det är givetvis inga som helst problem att använda längre slutartider även med Canon eller Sonys kameror ifall man ställer in slutartiden manuellt.

Seriebildtagning
Seriebildtagning fungerar med blixten monterad på kameran, men givetvis bara så länge blixten slår med tillräckligt låg effekt. Ju högre effekt blixten måste använda desto färre bilder per sekvens blir det eftersom blixten inte hinner ladda upp mellan bilderna. Beror också på vilken kamera som används, vissa kameror ger ingen signal till blixtskon när serietagning är inställt, som t ex Fujifilm.
Manuell zoom
Genom att hålla inne on-knappen i 3 sekunder så ändrar man blixthuvudets zoominställning, och den gröna lampan på baksidan ändrar färg som framgår av bilden nedan. Denna zoom-indikation finner man under den skjutbara reflektorn på ovansidan av blixthuvudet.

Blixttider
Kan givetvis variera beroende på batteriernas skick och styrka, men med 4st nya alkaliska standard batterier så tog bara ca 3 sekunder för blixten att bli redo för bildtagning efter uppstart. Tiden det tar för att ladda upp efter att ha utlöst på högsta blixteffekt är ca 4-5 sekunder, vilket faktiskt är något snabbare än normalt. Om man använder kraftigare batterier som t ex Lithium eller NiMH av bästa sort kan man förkorta uppladdningstiden med några sekunder.
Led
Nissin i40 är försedd med en liten ledlampa under blixthuvudet som är tänkt som extra ljus vid filmning eller macrofotografering, lämpligt att använda som upplättning ifall det befintliga ljuset är för svagt.

Plus
+ Bra exponering (testad med Nikon D810)
+ Ger mycket ljus i förhållande till sin storlek
+ Inbyggd led-lampa för videofilmning
+ Blixthuvudet går att vrida i 180 grader åt båda hållen, samt vinkla uppåt i max 90 grader
+ Kompatibel med kameratillverkarnas trådlösa TTL-blixtstyrning
+ Standard slavfunktion med kompensering för "pre-flash"
+ Höghastighetssynk ner till 1/8000 sek (beroende på kameramodell)
+ Kan synkas på andra ridån (beroende på kameramodell)
+ Långsam synk (gäller endast Nikon-modellen i TTL-läge)
+ Blixtfot av metall
+ Inbyggd hjälpbelysning för AF
+ Automatisk avstängning i on-läge när den inte använts på en stund
+ Prisvärd
+ Lätt och behändig storlek
+ Bältesväska, stativfot, bouncer & karbinhake ingår
+ Extremt enkelt handhavande tack vare smart automatik
Minus
- i40 saknar Master-funktion för trådlös TTL-styrning
- Den högra ratten för bl a exponeringskompensation hade gärna fått gå med lite trögare motstånd
Slutsats
Nissin i40 skapar faktiskt lite habegär, i alla fall hos mig och några av mina kollegor. Kanske mest på grund av dess behändiga storlek. Den väger inte speciellt mycket och tar heller ingen större plats i kameraväskan. Men även för att den ger ett ljus som är likvärdigt många och betydligt större blixtar. Den synkar ner till 1/8000 sekund. Den går att använda som slavblixt till i stort sett vilken kamera/blixt som helst. Blixthuvudet går att vinkla i 180 grader både åt höger och vänster samt 90 grader uppåt. Det medföljer även en bouncer som ger ett mjukare och snyggare ljus, och exponeringen kan vi heller inte klaga på. Vad mer kan man begära?
Testad av Mats Ylinikka och Markus Östbye 2015-09-25.