Fujifilm EF-42
Fujifilms näst ljusstarkaste blixten i Fujis sortiment. Passar bäst till lite mer krävande användning, då ljusmängd och vinklingsbar flexibilitet är ett krav. Med detta följer också lite större storlek än hos Fujis övriga blixtmodeller, så blixten matchas bäst av de lite större systemkamerahusen såsom X-T1, X-Pro1/2 m.fl, men i förhållande till liknande blixtar från andra tillverkare så är EF-42 mindre och lättare än vanligt. EF-42 fungerar även med några av de avancerade kompaktkamerorna som har blixtsko.
Grundläggande egenskaper:
- Ledtal 42
- Blixten kan roteras 90° vertikalt,
180° vänster eller 120° höger
- Dimensioner: 116 x 64 x 102mm
- Vikt: 260g, exklusive batterier
- Kraftkälla: 4x AA alkaliska, NiMH eller Lithium batterier
Fuji EF-42 fungerar även på HS10, S200EXR, S100FS, S5Pro, S3Pro, S2Pro and S1Pro, men blixten är inte kompatibel med TTL-systemet på dessa modeller och exponering/blixtstyrka måste då justeras manuellt.
Byggkvalitet
Som alla blixtar är den gjord av plastmaterial, ger dock kanske lite mer plastigt intryck än liknande blixtar från andra tillverkare. Men det är knappast något som påverkar funktionen.
AF-belysning
Hjälpbelysning för autofokus verkar finnas, men jag lyckades inte få lampan i blixten att fungera med en Fuji X-T1, och misstänker att den kanske endast aktiveras med kameror som saknar egen AF-belysning. Tycker dock att den borde känna av och ändra till blixtens belysning istället eftersom blixtens lampan sitter bättre till och lyser med behagligare ljus.
Synkronisering
Synk på bakre slutarridån gör att man kan undvika oönskad släpeffekt vid blixtexponeringar av rörliga föremål i dåligt ljus. Det gör att man får en mer naturlig känsla av t ex en bil i rörelse än med traditionell synkning. Bakre ridå-synken styrs också via självavkännande automatik och väljs i kameran (förutsatt att aktuell kamera har stöd för det).
Synk på längre slutartider (beror på kameramodell) gör att man i situationer med låga ljusnivåer kan få med mer av befintligt ljus i bilden och därigenom få en mer naturlig känsla, som man inte får med ett hårt dominerande blixtljus i en dunkel miljö. Funktionen aktiveras via kamerans inställningar.
Övriga funktioner
EF-42 är en ganska enkel blixt som saknar många mer avancerade funktioner såsom "high speed sync" eller slavfunktion etc. De funktioner som finns att välja bland är dessa:
- TTL
- Blixtkompensation
- Manuell effekt (1/1 ner till 1/64)
- Zoom (auto eller manuell)
- Zoominställning för 35mm kamera eller APS-C (Digital i menyn)
Blixttider
Kan givetvis variera beroende på batteriernas skick och styrka, men med 4st nya alkaliska standard batterier så tog det bara ca 3 sekunder för blixten att bli redo för bildtagning efter uppstart. Tiden det tar för att ladda upp efter att ha utlöst på högsta effekt manuellt är ca 8 sekunder, vilket är fullt normalt. Det tidigare problemen som tydligen funnits med att kameran varken kunde fokusera eller ta en bild under tiden som blixten laddade upp förekommer inte längre, i alla fall inte med en Fuji X-T1 (firmware 3.00 eller senare).
Plus
+ Exponerar klockrent med Fuji X-T1:an
+ Tillräcklig effekt för de flesta situationer
+ Vrid och vinklingsbart blixthuvud
+ Inbyggd diffusor
+ Snabb uppstart och laddning mellan bilder vid normal effekt
+ Synk på andra ridån (beroende på kameramodell)
+ Funktion för långsam synk (för A eller P-läget)
+ Blixtkompensation +/-1,5 steg (eller +/-2 steg i X-T1)
+ Manuella inställningsmöjligheter
+ Belyst LCD
+ Enkelt handhavande
Minus
- Saknar höghastighetssynk (vilket de flesta Fujikameror också gör)
- Går ej att använda blixten under seriebildtagning
- Blixthuvudet saknar utfällbar reflektorskiva
- EF-42 saknar slavfunktion
- Blixtens egna AF-belysning verkar inte ha någon funktion
- Ger lite plastig känsla
Slutsats
Fujifilm EF-42 är jämförelsevis en relativt bra och behändig blixt som exponerar riktigt bra. Jag upplevde heller aldrig att jag behövde mer ljus med X-T1:an, effekten räckte gott och väl för normal inomhusfotografering (ISO 200, f/2,8-f/11). Dock hade jag förväntat mig lite mer robust känsla och fler funktioner i en blixt av denna klass, och mest därför landar det sammanlagda betyget på Brons. I skrivande stund har Fuji precis lanserat än ny blixtmodell EX-F500 med fler funktioner och vädertätad konstruktion, och så fort den finns tillgänglig återkommer vi med ett test på den också.
Testad av Mats Ylinikka 2016-01-21.