Dörr Halvtonat gråfilter
Halvtonade gråfilter är mycket användbara vid landskapsfotografering, när himlen är väldigt ljus i förhållande till marken. Är skillnaden stor riskerar man annars utfrätning, dvs att man helt tappar teckning/färg i de ljusaste delarna. Dessa filter kallas också avtonade eller graduerade filter.
Ett halvtonat gråfilter möjliggör en jämnare exponering utan utfrätning.
Problemet med utfrätning är ofta större på enklare och äldre kameror, detta på grund av lägre dynamiskt omfång.

Utan filter. Denna bild är tagen med en av marknadens bästa kameror, som har ett bra dynamiskt omfång i sin bildsensor. Bilden är tagen vid solnedgången då kontrasten är som minst på himlen.

Med filter. Som du ser så blir det ändå ett bättre resultat med filtret på.
Enkelt
Det är mycket enkelt att använda filtret. Skruva fast filtret på ditt objektiv. Dra inte åt för hårt då du vill ta av filtret sedan. Vrid till önskad effekt, oftast att du vrider så att du matchar horisontlinjen. Ta bilden. Enkelt. Du behöver inte fundera något över exponeringen, det tar kamerans ljusmätare hand om.
Teknik
Halvtonade gråfilter är precis som namnet antyder tonade på ~halva filterytan och de är mycket användbara speciellt vid landskapsfotografering. De har kanske ännu större betydelse vid filmning. Det är betydligt lättare att gå in och ändra delar av en stillbild än att ändra en del av motivet på en videofilm.
Toningen är starkast på ena kanten och försvagas sedan mjukt över filtret. För det mesta ligger gränsen i filtrets mitt och andra halvan saknar då helt toning. Den mörkaste delen av toningen motsvarar för just detta filter ca 3 steg (ND8). Filtret är vridbart så att du kan anpassa toningen till ditt motiv. Vanligast är att du vrider filtret så att toningen matchar horisontlinjen.