Sigma 8-16/4,5-5,6 DC HSM
Sigma 8-16/4,5-5,6 DC HSM är en skarp ultravidvinkelzoom som tecknar ut bilden för kameror med APS-C sensorer, och ger motsvarande 35mm-kameraformat ett brännviddsomfång på 12-24mm.
Ger maximal bildvinkel på 121,2 grader. Detta är ingen s.k. fisheye, utan optiken är raktecknande precis exempelvis Sigmas 12-24/4,5-5,6 DG HSM II och 12-24/4 DG HSM ART (som är gjorda för fullformatskameror).
En raktecknande ultravidvinkel som denna är användbar för alltifrån landskapsbilder till arkitektur, interiörfoto, actionsport (på korta avstånd) och gatufotografi.

Brännvidd 16mm, bländare f/10 (+ Nisi avtonat gråfilter 100x150mm Soft ND8).
Allmänt
Sigma 8-16/4,5-5,6 DC HSM känns välbyggt med bra mekanisk känsla i fokus och zoomring, och det är inga problem att finjustera fokus manuellt även i AF-läget. Men eftersom skärpedjupet sträcker från några decimeter till oändligt på kortaste brännvidderna är det sällan man behöver röra fokuseringen. Jag lät den stå nästan konstant på "oändligt" för landskapsbilderna tagna på f/8-f/11 nedan.
Objektivet växer heller inget på längden varken vid fokusering eller zoomning och autofokus jobbar snabbt och relativt tyst tack vare HSM-motorn.
Motljusskyddet är fast integrerat och filtergänga saknas på grund av kraftigt välvd frontlins.

Brännvidd 10mm, bländare f/11.
Bildkvalitet
På största öppning är skärpan mycket bra i centrum av bilden, och mindre bra nära kanter och hörn. Men nedbländad runt f/8-f/11 är skärpan riktigt bra över hela bilden från hörn till hörn. Som gjort för landskapfotografer med APS-C-kamera. Diffraktion börjar bli tydlig på mindre öppningar än f/11 och bör undvikas ifall hög skärpa är prioterad.
På kortast brännvidd kan i känsliga fall märkas en tunnformig distorsion, men från ca 12mm till 16mm är den nästan distorsionsfri. Vinjetttering förekommer också, men inte mer än normalt med tanke på det extrema brännviddsomfånget. Lateral kromatisk aberration går att hitta på en försumbar nivå ifall man letar väldigt noga.
Vid direkt motjus kan det på de kortaste brännvidderna vara svårt att undkomma reflexer och spökbilder, men från ca 12mm till 16mm ser det genast bättre ut. Någon bokeh är knappast värt att tala om, den har för små bländaröppningar och för korta brännvidder för det.
Plus- och minus-egenskaper samt slutsats finner du som vanligt längst ner.

Brännvidd 8mm, bländare f/4,5.

Brännvidd 12mm, bländare f/8.

Brännvidd 8mm, bländare f/10.

Brännvidd 12mm, bländare f/8.

Brännvidd 8mm, bländare f/4,5.

Brännvidd 13mm, bländare f/10 (+ Nisi avtonat gråfilter 100x150mm Soft ND8).

Brännvidd 16mm, bländare f/10.

Brännvidd 8mm, bländare f/10.

Brännvidd 11mm, bländare f/11.

Brännvidd 8mm, bländare f/10.
Brännvidd 16mm, bländare f/11.

Brännvidd 8mm, bländare f/11.

Brännvidd 8mm, bländare f/10.

Brännvidd 8mm, bländare f/8.
Samma motiv som ovan på 12mm f/8 ->>
Samma motiv som ovan på 16mm f/8 ->>

Brännvidd 11mm, bländare f/10.
Plus
+ Mycket bra skärpa i mitten av bilden på största bländaröppning
+ Mycket bra skärpa från hörn till hörn nedbländad runt f/8-f/11
+ Välkorrigerad kromatisk aberration
+ Känns välbyggd
+ HSM AF-motor
+ Innerfokusering
+ Förhållandevis kompakt format
+ Prisvärt, mycket vidvinkel för pengarna
Minus
- På största bländaröppning blir det relativt soft nära kanter och hörn
- Saknar filtergänga (av naturliga skäl pga kraftigt välvd frontlins)
Slutsats
Sigma 8-16/4,5-5,6 DC HSM släpptes redan 2010 och av någon underlig anledning verkar det hamnat mellan stolarna både hos oss och våra kunder. Det här är faktiskt första gången vi testar detta objektiv, men kanske bättre sent än aldrig och vilken trevlig överraskning det blev!
Bildkvaliteten är klart bättre än vad jag hade förväntat mig, och som landskapsfotograf med en stor förkärlek till skarpa och vältecknande vidvinkelobjektiv så gillar jag verkligen denna vidvinkelzoom. Rekommenderas särskilt för dig som känner samma dragningskraft till kraftiga vidvinklar som jag, och som naturligtvis fotograferar med APS-C-kamera.
Testad av Mats 2017-10-23.
Bilderna ovan tagna med en Sony A7R II i APS-C-format, samt Metabones-adapter för Canon-optik till Sony E-kamera.