Fujinon 100mm f/2,8

Ett litet tele med M42-gänga från 70-talet. Hur bra kan det vara? Faktiskt riktigt bra! Vi har använt det tidigare och just detta inlägg är egentligen bara en snabbtest för att se dess bokeh.

P5240030.jpg

Fujinon 100/2,8 är inte helt lätt att få tag i och priserna varierar kraftigt, 200-2000kr beroende årsmodell och skick. Vårt exemplar är av senare modell. Vi har testat det tidigare och bildkvaliteten är mycket bra. Ramlar du över ett sådant till vettigt pris så köp det. Litet och smidigt är det också. Torde vara tillverkad i slutet av 70-talet. Här har vi ett bra porträttele. Så låt oss se ett par porträtt med ett 40+ år gammalt Fujinonobjektiv. Dessa objektiv har en liten styrklack på bländarringen som vi slipat bort för att passa på vår Kipon M42 till GFX adapter. Annars går det inte att skruva in objektivet helt i gängan. Här har jag satt den på en Fujifilm GFX som är en mellanformatskamera. Alla testbilder är orättvist tagna på mellanformat. Vill du se hur bilderna blir i småbildsformat, eller fullformat som det ofta kallas idag, så beskär du ner bilderna till 6768x4512 pixel. Inte ändra storlek bilden utan ändra storlek på arbetsytan.

 

mall.jpg

Här är ett motiv jag använt för att se skärpa och bokeh och nedanför ser du delförstoringar.

 

fuji100n28w.jpg

På f/2,8 så ser det riktigt bra ut!

 

fuji100n56w.jpg

På f/5,6 så blir det självklart ännu bättre.

 

F100k.jpg

Här syns helt klart varför ett tele passar bättre för porträtt då ansiktet blir mer proportionellt. Även om skrärpan inte satt perfekt placerad vid denna snabbtest så ser man ändå vad det går för.

 

F100-2k.jpg

Även om skrärpan inte satt perfekt placerad vid denna snabbtest så ser man ändå vad det går för.

 

fuji100.jpg

Inte så spännade bokehbollar alls.

Slutsatsen för Fujinon EBC 100/2,8 blir att det är ett förvånansvärt bra objektiv. Bra skärpa och fin bokeh. Det är dessutom litet och lätt. Nu har jag använt det vid flera andra tillfällen och sett dess egenskaper, detta var ett slarvigt snabbtest för att se dess bokeh så min bedömning utgår inte ifrån dessa bilder, jag kanske återkommer och lägger till mer "testvärdiga" bilder till detta inlägg senare.

Text och bild: © Thomas Lövgren

2018-05-25