BörjaVlogga2.jpg

Funderar du på att börja vlogga? Vad kul! Vi har sammanställt våra 7 bästa tips för att börja vlogga så att du likt en raket kan skjutas rätt ut i vloggosfären. Låt 2022 gå till historien som året när du startade din kanal; att skapa videor är både roligt, kreativt och inte alls så svårt som man kan tro.

Bra bild

En skarp och klar bild gör stor skillnad på kvalitén på dina videor. Fördelen med en systemkamera gentemot en telefon är kamerans stora sensor, vilket ger mycket bra bildkvalitet. Tack vare kamerans optik får du dessutom en väldigt vacker bakgrundsoskärpa som separerar dig från bakgrunden. Vare sig du väljer att filma med kamera eller mobil så kolla alltid i specifikationerna att kameran har stöd för en upplösning på minst 1080p men gärna 4K för en större detaljåtergivning.

Vi rekommenderar

Bra ljud

Ljudet är väldigt viktigt för att ge din publik en trevlig upplevelse. Bra ljud ger dessutom en mer professionell känsla och är enkelt fixat med en riktad mikrofon eller en mygga. Din röst blir betydlig mer isolerad från bakgrunden och då trevligare att lyssna på.

Vi rekommenderar

Bra ljus

En av de enklaste sakerna man kan göra för att få en snyggare och mer professionell bild är med en dedikerad fast belysning. Den ger dig ett jämnt ljus med mjuka skuggor, jämfört med t.ex. vanlig takbelysning. Fast belysning kommer i alla sorters storlekar och former men en av de mest populära typerna som videokreatörer på sociala medier använder är ringljus. Om du vill ta din ljussättning till nästa nivå så är de omåttligt populära NanLite PavoTube en otroligt mångsidig belysning.

Vi rekommenderar

Val av plattform

Beroende på vilken plattform du vill publicera dina videor på så bör du ha bildens orientation i åtanke, d.v.s. om stående eller liggande format används på plattformen. Om du vill att din video ska fungera på båda behöver du ha det i åtanke när du spelar in så att du inte behöver beskära bort viktiga delar av bilden under redigeringen. Det är också bra att kolla upp medellängden på andras videor, som kan variera mycket beroende på plattform.

Val av innehåll

Vad handlar dina videor om? Välj ett eller ett par ämnen som du brinner för och försök hålla dig till det. Om du är osäker kan du självklart experimentera, särskilt i början, tills du hittar det du gillar men försök att inte vara allt för spretig. De flesta stora kanaler har oftast ett par olika ämnen som deras videos brukar handla om. Om din kanal t. ex. handlar om livsstil, smink och mat så finns det en risk att dina följare inte kommer vilja se en video om eldmyror i Sydamerika.

Studera dina favoritkreatörer

Att studera de som lyckats kan vara väldigt lärorikt, så nästa gång du tittar på din favoritkreatör; fundera på vad gillar du med videon du ser. En bra video består av många delar och genom att identifiera vad du gillar kan du skynda på processen att hitta din egen stil. Allt från innehåll, till kameravinklar och redigering bidrar till kreatörens identitet.

Färdigt är bättre än perfekt

Det är lätt att skjuta upp starten av sin kanal för att man känner att ens egna videor inte är lika bra som de andra man brukar titta på. Kom ihåg då att många av de stora videokreatörerna har hållit på i flera år så det är inte helt rättvist att dina videor ska vara på samma nivå som deras. Om du tittar på deras första uppladdade video så kommer du med all säkerhet se att det har hänt väldigt mycket sedan dess, så var inte rädd att börja. Alla kryper innan man lär sig att gå.