• X-files: Om polarisationsfilter

  Som med alla bilder så är det någon som gillar bilden och någon som inte gör det. Spelar inte så stor roll i detta fall. Jag tänkte ta upp lite om att använda polarisationsfilter. Grannens träd var så galet vackert och när solen råkade stråla genom en blå öppning i molnen så tog jag en bild spontant, och jag slängde dessutom på ett polarisationsfilter för att få mer stuns i bilden.

  På den positiva sidan så blev det verkligen mer stuns och dramatik i bilden. Perfekt eller för mycket är upp till betraktaren. För att få en sådan bild perfekt, om det nu egentligen blir bättre eller inte, så bör solen ligga kring 90 grader mot motivet för att du ska kunna få lika effekt över större delen av bilden. Funkar bättre på större brännvidder som har snävare bildvinkel.

  Denna bild är tagen med en 23mm optik på mellanformat vilket motsvarar en bildvinkel som en 18mm har på en småbildskamera, eller så kallad fullformatskamera som det numera oftast heter. Det gör att man får med så mycket av himlen att det är svårt, ibland omöjligt, att få en jämn effekt på hela himlen. Ibland är det snyggare att få en jämn effekt, ibland kan det bli dramatiskt med en delad effekt. Du kan välja mängden effekt genom att vrida på polarisationsfiltret.

  Här kan du läsa mer om polarisationsfilter >>

  Bilden är tagen med Fujifilm GFX 100 + + GF 23/4,0 R LM WR, 1/100s, f/9 och ISO 250.

  Klicka här för att se större bild >>

  Fotografering är en konstform. Fotografering är ett sätt att uttrycka sig. Du gör precis som du vill med dina bilder. Om du har en åsikt någon annans bild, behåll den för dig själv tills den som tagit bilden frågar om den. Våga experimentera med dina bilder. Ta ut svängarna lite. Utmana dig själv. Våga visa dina bilder. Var inte rädd för att göra misstag. Döm inte andra. Lär. Se. Lek. Ha kul!

  /Thomas

 • X-files: Fisheye

  Fisheyeobjektiv kommer och går i mode. Vissa gillar, vissa ogillar. De ger om inte annat ett mycket speciellt perspektiv på tillvaron, och är ofta roliga att fotografera med även om deras användningsområde är tämligen snävt. Här kommer en bild på hösten, tagen rätt upp i ett häggträd.

  Bilden är tagen med Fujifilm GFX 100S med en modifierad Nikon DX 10,5mm. Här kan du läsa om modifikationen >>

  Klicka här för att se större bild >>

  /Thomas

 • X-files: House on fire

  Jag vet inte om jag sett en mer färgsprakande häck än denna. Det ser ut som att ödehuset håller på att brinna upp. Vissa träd och buskar ser overkligt färggranna ut just nu.

  Bilden är tagen med Fujifilm GFX 100S + GF 32-64/4,0 R LM WR, 1/100s, f/8, ISO 250 på fri hand. Himlen utbytt med hjälp av Luminar 4.

  Klicka här för att se större bild >>

  /Thomas

 • X-files: Bamses farmor

  Det är väldigt vackert ute vi Höga Kusten söder om Örnsköldsvik. Här ser du en stuga som för tankarna direkt till Bamses farmor som bor i en stuga uppe på Höga berget tillsammans med Katten Janson och Husmusen. Som morfar så har man påmints om såna detaljer.

  Bilden är tagen med Fujifilm GFX 100S + GF 250/4 R LM OIS WR, 1/400s, f/5,6, ISO 100 på fri hand. Jag måste få nämna att Fujifilm GF 250/4 är nog ett av de bästa objektiv som någonsin tillverkats. Fast jag kanske borde säga så på en bild där jag använt stativ. 

  Klicka här för att se större bild >>

  /Thomas

 • X-files: C-117

  Norrsken och flygplan. Jag gillar båda. Jag har tagit båda bilderna själv som bildar denna bild. Inte tagna varken på samma plats eller vid samma tid. Blev riktigt bra tillsammans.

  Lite mer detaljerat så är bilden flygplanet taget på Island mitt på dagen. Självklart i raw så det var lätt att göra den till nattblid bara genom att ändra exponering och färgtemperatur. Den andra bilden är tagen i Djäkneböle strax utanför Umeå. Nu var det en irriterande måne där men den var bra för detta projekt, då planet har solblänk på sig och det blev nu till "månblänk" i stället. Eftersom planet ligger på en stenöken så var det extremt lätt att lägga ihop bilderna. Det värsta är om det finns träd med blad, det är ett elände såna här gånger. Denna bild har jag dessutom använt Instagrams Lux-funktion på vilket gav den lite extra tryck.

  Fotografering är en konstart. Om du tar en enda bild, eller om du tar hundra bilder för att få en bra bild, eller om du bygger en bild av hundra bilder så är det helt okej. I det senare fallet så bör du tala om att det är flera bilder satt ihop till en.

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

 • X-files: CobraCat

  Denna snälla och lugna lilla hårboll gäspade precis när jag skulle ta en bild och rent instinktivt så tryckte jag av. Bilden var egentligen en testbild tagen med en kring 60 år gammal optik, då självklart med manuell fokusering, och därför var det extra roligt att skärpan satt där den skulle.

 • X-files: Humor

  Ute på en sjö långt in i det norrländska inlandet så finns denna sten med helt ovidkommande vägskyltar. Någon som bor i närheten har helt klart humor.

  Bilden är tagen med Fujifilm GFX 100 + GF 100-200/5,6R LM WR, 200mm, 1/210s, f/5,6 och ISO 100.

  Jag kan ju passa på att hylla optiken. Detta är en mycket skarp och kompentent optik med en bra bildstabilisering. Utan tvekan toppklass. Jag älskar Fujinon GF 250/4 som förmodligen är en av de bästa objektiv som någonsin tillverkats, men ute på roadtrips så använder jag oftast GF 32-64 och GF 100-200. Detta då jag behöver många gånger behöver agera snabbt om jag står olämpligt till med bilen på en väg eller så. En zoom underlättar också då samt att jag helst inte vandrar så mycket ute i högt gräs på grund av fästingar. 

  /Thomas

 • X-files: Rykande färska bilder

  På första bilden är det tre killar som badar… riktiga vikingar… själv hade jag dunjacka och mössa på… det var kyligt i natt… nu har norrskenssäsongen börjat...

  Bilderna är tagna i natt med Sony A7R IV + Sony 14/1,8.

  /Thomas

 • X-files: Bad hair day

  Nära Umeå så finns Mickelbo gård, och där finns många och varierande djur. På bilden så ser du en alpacka. Jag gillade looken på frillan. Den var oerhört gullig.

  Bilden är tagen med Fujifilm GFX 100S + GF 80/1,7 R WR, 1/60s, f/1,7 och ISO 640. Bilden är i stort sett oredigerad förutom att jag fick sänka exponeringen på de ljusaste områdena. Jag är mycket imponerad över dynamiken i sensorn i GFX. 

  Klicka här för att se större bild >>

  /Thomas

 • X-files: Serenity

  Serenity är engelska och betyder lugn, men egentligen mer en inre frid av lugn. Jag tyckte vi behövde en lugnande bild i bloggen idag, lite variation mot ödehus och nattlysande moln. Snart är det säsong för norrsken så det kan tänkas att ett och annat norrsken dyker upp här i bloggen.

  Bilden är tagen med Fujifilm GFX 100 + GF 32-64/4,0 R LM WR, 64mm, 1/80s, f/16 och ISO 320.

  Det var väldigt frestande att "photoshoppa" stenarna att bli raka de också, men kände att det skulle ta bort av känslan i bilden. Eller att ljusa upp stenarna mer men då tappar man solen-har-gått-ner-känslan. Bilden är i princip helt oredigerad.

  Klicka här för att se större bild >>

  /Thomas