• X-files: Renar

  Det blev en intressant bild. Detta är de tre renar som är längst fram i en stor rengjord som drivs på av dess ägare. De håller ett perfekt avstånd i förhållande till varandra och de har alla tre helt olika hornkonstellationer.

  Vi hade varit ute på lördagsäventyr på en sjö. Flugit drönare och fikat. En härlig dag. På väg tillbaka så ser vi en renhjord på långt avstånd. Vi stannar och kliver ut. Kameran kommer självklart fram. Vi står stilla och tysta, vi vet att göra det så att vi inte ska störa rendrivningen. Avståndet är så stort att de skulle nog varken hört eller sett oss ändå. Hade avståndet varit närmare så hade vi suttit kvar i bilen. Vi ser och hör hur de driver på hjorden. Jag tar några bilder även om avståndet är alldeles för stort för den 250mm jag har på kameran. En av de som kör skoter bakom stannar och tar upp kikaren och kollar på oss. Han undrar nog dels vilka vi är och hur vi kan vara där. Vägen är nämligen översnöad och inte körbar. Inte för en vanlig bil i alla fall. Bakom oss står en stor svart Jeep som inte går att missa mot den vita snön.

  Hjorden passerar vårt synfält. Avståndet är som sagt väldigt långt. Vi åker vidare. Jag ser att solen har lite halo så jag drar upp drönaren. Då kommer en man på snöskoter. Jag frågar om jag behöver flytta på bilen så att han kommer förbi men han sa att det var lugnt. Vi börjar prata lite, han är bara trevlig, och det kommer fram rätt snabbt att han också såg att vi tog bilder och var nog lite nyfiken varför men inser direkt att jag är fotograf och att vi bara är ute på nöjestur. Vi pratar lite om sol-halon och han berättar att om solspeglingen ligger före solen så blir det kallare väder. Det visste jag inte, och han hade säkert rätt. Det var ett trevligt samtal och han åkte vidare och jag landade drönaren. 

  Den bild du ser är allt annat än tekniskt perfekt. Tur att jag hade med mig GFX 100 med sin höga upplösning och att jag hade med ett 250mm i alla fall. Bilden är extremt mycket beskuren och renarna har lite rörelseoskärpa på sig. Men det spelar inte så stor roll. En bild kan ha en funktion, en känsla eller nåt intressant fastän den inte är perfekt. Jag gillar bilden ändå.

  Bilden är tagen med Fujifilm GFX 100 + Fujifilm GF 250/4 R LM OIS WR.

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

 • X-files: Rökelse

  Det här är något jag varit sugen på att prova under en tid. Att fotografera rök. Något som man kan experimentera med inomhus hemma. Tekniken är enkel men utförandet kan vara lite frustrerande.

  Jag valde rökelse som rök-källa. Jag satt pinnen i ett glas och satte ett blött papper under så att askan kan ramla dit. Ett blött papper samlar ihop askan på ett bra sätt så att den inte blåser omkring och skulle något glödande trilla ner så släcks det av fukten. Jag satte en ficklampa mot röken som fokuseringsbelysning. Du kan använda lampor, eller ficklampor, eller blixt som belysning. Jag använde en Nissin Di700 med Nissin Air 1 Commander för att kunna köra trådlös blixt. Man kan sätta blixten från sidan eller under röken, jag valde det senare. Jag valde svart bakgrund för att röken ska synas bra. Det kan vara lite frustrerande att få autofokusen att ställa in på röken. Till slut så körde jag manuell fokusering.

  Att sedan invertera bilden kan bli mycket effektfullt. Jag hade roligt att göra denna fotografering, enda nackdelen var att jag luktade rökelse som en 60-talshippie efteråt. 

  Du kan se 14 bilder här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden.

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

 • X-files: Hólmsvöllur

  Detta övergivna hus ligger på Hólmsvöllur golfbana som i sin tur ligger på Garðbraut, Suðurnesjabær på Island.

  Bilden är tagen med Fujifilm GFX 50S + Fujifilm GF 250/4 R LM OIS WR, 1/320s, f/8 och ISO 100.

  Jag tänkte lämna några tankar om denna bild. Jag gillar ödehus. De är ofta spännande motiv och spännande att besöka. Dock inte alltid men ofta. Jag såg detta hus från vägen där vi körde och kände att det där såg intressant ut så vi svängde ner till vad som visade sig vara en golfklubb. Det var nog en och annan i klubbstugan som undrade vad vi höll på med men de körde i alla fall inte iväg oss. Vid ett motiv så måste man välja vinkel och vilket objektiv man vill använda. Ibland har man full valfrihet och ibland är man låst till platsen. I detta fall så sammanföll båda dessa på ett bra sätt. Jag kunde nå den vinkel som jag ville ha utan att behöva trampa ut på själva golfbanan.

  Jag ville ha med bergen i bakgrunden och jag ville att de skulle vara mäktiga, alltså går vidvinkel bort. Jag kunde placera mig tillräckligt långt bort för att använda 250mm. En optik som jag verkligen gillar. Den är galet skarp redan på full öppning och den har en mycket bra fungerande bildstabilisering. Jag behöver dock tillräckligt skärpedjup för att få bakgrunden hyfsat skarp, men inte för skarp, så f/8 kändes som ett bra mellanläge. Ofta tar jag ett motiv med tre olika skärpedjup för att kunna välja i lugn och ro framför datorn hemma. Det fanns en liten kulle som jag kunde gå upp på för att få kontrasten mellan huset och havet och att bergen skulle synas utan att huset var i vägen. Det här är tankar som sitter i ryggraden när man är ute i fält. Man känner liksom vad som blir bra. Ett dilemma här var de små byggnaderna till höger. Om jag skulle tagit med dem alla så hade huset blivit mindre i motivet och därför mindre som huvudmotiv. Dessutom så skulle bilden fått alldeles fel balans för då hade huset hamnat alldeles för långt åt vänster. Jag skulle kunna tänka mig att bekära så att mindre av de små husen kom med men å andra sidan så ville jag ha med golfflaggan till höger och även rör-mostret som de skapat i förgrunden. Monstret finns med men är inte i fokus så det stör inte huvudmotivet men finns ändå med i bilden som en intressant detalj.

  Detta var några tankar om hur jag tänker i en bild. Det är inte en viktig bild och inte heller en bild som skulle vinna något pris, men den som tittar på den på en datorskärm kommer att finna den rätt intressant på grund av alla olika moment i bilden. Jag gillade också alla härliga färger i bilden. Min favoritdetalj är skortstenen.

  Klicka här för att se bilden i större format >>

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

 • X-files: Norrsken

  Norrsken fascinerar många av oss. Men vad är egentligen norrsken? Varför är det i olika färger? Och hur fotograferar men det? Vad behöver man? Jag har gjort två artiklar om det.

 • X-files: Plask

  Jag såg en kille på Youtube som testade att ta bilder av föremål som faller i vatten och jag kände att detta vill jag också prova. Själva tekniken är enkel medan att lyckas få en bra bild är inte enkelt.

  Man tar ett akvarium, och självklart fyller det med vatten. Sedan letar du åt alla starka lampor du kan hitta och sätter de runt akvariet. Sätt något svart bakom akvariet. Jag använde en Sony A7R IV med den alldeles fantastiska Voigtländer APO-Lanthar 50/2. För att kunna frysa bilden så behöver du ta den på 1/8000s. Jag började på 1/1000s men det blev för mycket rörelseoskärpa. Så det blir höga ISO och inte så stort skärpedjup som man skulle vilja. Jag hamnade på ISO 4000 och bländare f/2,8. Jag tog bilderna på sekvenstagning med 10 bilder per sekund.

  Du kan också använda blixtar men det medför andra problem. Dels behöver du 2-3 blixtar vilket kostar en hel del pengar. För att kunna ta 10 bilder per sekund med blixt så måste du ställa ned effekten till lite och ingenting. Om du endast har blixtljus så spelar det ingen roll att du har en exponeringstid på kanske 1/60s eller kanske 1/125s, beroende på vilken kamera du har, då själva blixtpulsen bara är en bråkdels sekund. Om du har en kamera som har highspeed synk så går ljusstyrkan ner drastiskt för att kunna synka på 1/8000s och den bildhastigheten.

  Det var svårt att hitta av en bra bild med 10 bilder per sekund. jag hade gärna haft dubbla hastigheten. Drömmen vore att använda blixtar på full effekt och då kunna blända ner för ett stort skärpedjup men då måste du hitta av kamerans fall i vattnet på ett enda skott vilket är nära nog omöjligt.

  Klicka här för att se bilden i större format >>

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

 • Drönarsöndag: Spark

  Egentligen borde kanske bilden vara tagen med en DJI Spark för att det skulle vara lite humor, men motivet är en spark i alla fall, eller två sparkar för att vara exakt. Det är ett lite bortglömt nöje att sparka ute på en is. Riktigt härligt trots att det var en gråmulen dag.

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic Pro.

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

 • X-files: Aurora

  Tisdag kväll denna vecka så hade vi ett plötsligt norrsken. Jag skriver plötsligt för det bara pyrde grönt över större delen av himlen under kvällen men det blev aldrig någon dans där upp så jag liksom de flesta andra gav upp och åkte hem.

  Senare på kvällen så tog jag en titt på mina norrskensappar och jag såg på Space Weather Live att det skulle komma en rejäl peak på densitet, haastighet och magnetfält om cirka 10 minuter. Ska man åka ut eller inte, det är varmt och skönt hemma, men jag blev nyfiken på om denna peak skulle kunna generera något på himlen. Jag valde bevisligen att åka ut och när jag var framme på mitt närmaste norrskens-spanings-ställe och hade precis satt kameran på stativet så började himlen plötsligt på att dansa. Jag hade aldrig tid att fundera på någon förgrund eller försöka få till en lite intressantare bild på norrsken än bara norrskenet. I brist på annat så tog jag några steg bakåt och min leriga Jeep fick stå som förgrund. Igen. 

  Så dessa bilder är inga konstverk men norrskenet är ändå vackert även om det inte alls var så stor show. Jag trivs som bäst när det är norrsken över hela himlen och jag får coronan rakt ovanför mig. Kanske nästa gång.

  Bilderna är tagna med Sony A7R IV med Sigma 14/1,8, 1,6s, f/1,8 och ISO 3200. Jag körde högt ISO för att inte få för lång exponeringstid då gradinerna rörde sig relativt snabbt. För att fånga norrskenets dansande staplar så måste man stå ut med lite brus i bilden.

  Jag har börjat göra två redigeringar av norrskensbilder. En som jag använder själv för att se på min dator och sedan en ljusare variant för sociala media och till platser där de flesta ser bilderna på en telefon. De du ser här är de ljusare versionerna. Det är fler som läser bloggen på en telefon än på en dator numera.

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

 • Drönarsöndag: Spår

  Det är allltid härligt med nysnö. Att vara först att åka skidor i, vandra i eller köra i.

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic Pro.

  Klicka här för att se bilden i större format >>

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

 • X-files: Moln

  Moln kan vara fantastiskt vackra. Ibland blir man överrumplad av det vackra på himlen och man hinner inte förbereda sig eller fundera ut någon spännande förgrund. Då är man inne på typ "snapshot" men kan inte en sådan bild också ha ett värde? Där man kan njuta av det vackra utan analysera det konstnärliga? Fast här är himlen som den vackraste tavla målad av den bästa konstnären. Och ibland kan man göra tvärtom. Fotografering är konstart där man har större frihet än vad många tillåter sig till.

 • X-files: UV-ljus

  Jag ville experimentera med abstrakt fotografi och tänkte utforska möjligheterna med ultraviolett ljus. I denna andra del så använder jag påfyllnadsbläck till överstrykningspennor. Jag skaffade ett litet och billigt akvarium, två billiga UV-ficklampor och några refill.

  Klicka här för att läsa mer och se fler bilder >>

  Jag använde en Sony A7R IV med en Voigtländer APO-Lanthar 65/2 för dessa bilder. Mest för att Voigtländer APO-Lanthar 65/2 är ett av världens bästa objektiv.

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas