• X-files: Serenity

  Ett riktigt meditationsträd. Detta träd finns på en höjd nära Diamond Head i Honolulu. Jag vet inte vem kvinnan på bilden är men jag såg motivet och kunde inte låta bli att ta denna bild. 

  Serenity betyder lugn och jag tyckte det var en passande titel till denna bild. Serenity är också en film som jag verkligen gillar, men den kan jag inte kalla lugn och den faller nog inte alla i smaken heller.

  Bilden är tagen 2017 med Fujifilm GFX50S + GF 32-64/4,0 R LM WR, 64mm, 1/750s, f/4 och ISO 100.

  Klicka här för att se större bild >>

  /Thomas

 • X-files: Alone

  Jag vet inte om man kan bo mer ensamt än så här...

  Efter en låååång väg över isländska högländerna så finns detta hus, och det är lika långt till närmaste granne. Vid denna resa som vi gjorde 2017 så valde vi att åka runt hela Island och de flesta tror att Island är en liten ö. Det är den verkligen inte. Vi spenderade 5 dagar att åka runt. Nu blev det självklart många stopp för fotografering men det blev ändå 4-5 timmar bilkörning varje dag. Island är en fantastisk plats att besöka men numera också en fantastiskt dyr plats. Det har alltid varit dyrt men nu är det inte galet dyrt, nu är det bara löjligt. Ett skrovmål kostar 250kr! Nu vet jag att skrovmål tyvärr inte finns i hela Sverige, men det är en dubbelburgare (2x45g) med pommes och dricka vi pratar om. Ett sådant kostar 76kr här hemma. En middag på en vanlig liten restaurang, absolut inget märkvärdigt, kostar 400-600kr. Per person! Det kändes som vi blev rånade varje dag då vi faktiskt ändå måste äta. Tyvärr tog de dagliga rånen udden av upplevelsen. Landskapet är dock fortfarande lika vackert. Jo, jag kan tipsa om ett bra ställe i Reykjavik som heter Block Burger, de hade bra burgare till bra pris med Isländska mått men deras pommes var bland det bästa vi ätit i världen! Och nej, vi åt oftast annat än hamburgare även om det blev mycket burgare i detta inlägg.

  Bilden är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 32-64/4,0 R LM WR, 64mm, 1/125s, f/11 och ISO 640.

  Klicka här för att se större bild >>

  /Thomas

 • X-files: Häxans hus

  Ödehus är ofta spännande motiv. Jag gillar ödehus, vilket ni säkert märkt här i bloggen. Detta hus såg ut som Blair Witch House. Säkert vackert en gång i tiden men numera väldigt öde och väldigt förfallet. Det spretiga, döda trädet i förgrunden bygger på den kusliga känslan i bilden. I verkligheten var det inte alls kusligt där, även om huset låg djupt inne i en skog.

  Bilden är tagen med Fujifilm GFX 100 + GF 45/2,8 R LM WR, 2s, f/11 och ISO 100 på stativ.

  Klicka här för att se större bild >>

  /Thomas

 • X-files: Kvernufoss

  Inte långt från Skógafoss på Island så ligger det ett hotell som en gång varit en skola, Hotel Edda Skogar, och nära det så ligger Skogar Museum, och bakom det efter en stunds vandring så ligger Kvernufoss vattenfall. Nästan fritt från turister. Jag kommer fram dit och sätter upp kameran på stativet och får nästan gnugga mina ögon för där står en brud! Ja, se på bilden!

 • X-files: Viggen

  Jag ramlade över en bild som jag tog 2017 på F21 i Luleå men den kändes väldigt tråkig då himlen den dagen var helt grå. Jag tänkte att om jag slänger in den i Luminar 4 och byter bakgrund på den så kanske den blir bättre. Det blev den. Jag upplevde lite halo på vissa ställen runt planet men det visade sig vara mer slumpen då det var naturliga skiftningar i molnen. Nu gillar jag bilden.

  Saab 37 Viggen flög första gången 1967 och var i aktiv tjänst från 1972 till 2007. Den hade en maxhastighet på mach 2,1 och en räckvidd på 2250km. Max flyghöjd låg på 18000m samt vägde tom 9500kg och max 20000kg. 329 exemplar tillverkades totalt.

  Utöver de svenska beställningarna gjordes flera försök att sälja Viggen utomlands. Sommaren 1974 lanserades stridsflygplanet som Eurofighter Viggen. Eurofighter Viggen erbjöds till de länder och dess flygvapen som skulle ersätta sina F-104 Starfighter. Eurofighter Viggen erbjöds först till Belgien och Nederländerna, vilka behövde byta ut sin flygplan. Det svenska erbjudandet var att flygplanet skulle tillverkas i Belgien och Nederländerna och vara en del i ett större paket där Saab skulle bidra med en ny personbilsfabrik, Volvo med en ny lastbilsfabrik, samt flera fabriker för elektroniska komponenter till flygplanet. Kostnaden för erbjudandet värderades då till 500 miljoner brittiska pund. Vid samma tid pågick utvecklingen av jaktversionen JA 37, och i det svenska erbjudandet ingick full tekniköverföring till Belgien och Nederländerna. Eurofighter Viggen kom även att erbjudas till både Danmark och Norge.[11] Konkurrenter till Eurofighter Viggen som offererade till dessa länder var amerikanska General Dynamics F-16 Fighting Falcon och franska Dassault Aviations Mirage F1E. År 1975 valde samtliga länder det amerikanska stridsflygplanet F-16 Fighting Falcon som ersättning till F-104 Starfighter.

  Saab 37 Viggen kom även att erbjudas till Indien som ersättning för Hawker Hunter och English Electric Canberra. Dock så förbjöds Sverige att exportera Viggen till Indien av amerikanska myndigheter. Detta på grund av att motorn i Viggen, RM8A innehöll amerikanska komponenter. Bakgrunden till att USA nekade Saab exporttillstånd var att USA vid denna tidpunkt inte ville rusta denna del av världen.

  Jag använde en Canon EOS 1D X Mk II med Canon EF 400/2,8 L IS II USM, och bilden är tagen på 1/3200s, f/4 och ISO 400. 
   

 • X-files: Múlafossur

  Färöarna är en av världens vackraste platser...

  Gásadalur [ˈgɔasadɛalʊɹ] viket betyder Gåsdalen och är en ort på Färöarna, belägen på västkusten av ön Vágar. År 2015 hade Gásadalur 16 invånare. Här ser du vattenfallet Múlafossur som är 60m högt.

  Från Gásadalur får man en bra utsikt över ön Mykines. Orten tillhör Sørvágs kommuna men tillhörde tidigare Bíggjars kommun. Den lilla orten har fått sitt namn efter en färöisk kvinna som hette Gæsa. Hon levde under 1100-talet i Kirkjubøur. Det som gjorde henne känd över hela Färöarna var att hon var mycket rik och ägde stora marker på ön, men hon straffades av kyrkan efter att ha brutit mot fastan och var tvungen att lämna ifrån sig sin mark. I Gásadalur bor det endast 16 invånare och orten har hela tiden varit i fara att helt avfolkas, då det var en av de mest isolerade orterna i Europa.

  År 1940 blev en lång trappa byggd från stranden upp till byn, som ligger 79 meter över havsytan, högt uppe på ett berg. I början av 2004 började de spränga upp bergen för att bygga en tunnel för att koppla ihop Gásadalur med de övriga orterna i Vágars vägnät. Om man ville nå byn innan tunneln byggdes var man tvungen att gå den historiska vandringspromenaden över berget, ta trappan från stranden eller använda sig av helikopter för att nå byn. I och med tunnelbygget hoppas kommunen att invånarantalet i Gásadalur ska öka igen. (Wikipedia)

  Bilden är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 32-64/4,0 R LM WR, 32mm, 1/30s, f/10 och ISO 100.

  Se bilden i full upplösning >>

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

 • X-files: Haunted house of doom

  I förra veckans X-files så berättade jag om att jag provat samma bild i både färg och svartvitt varpå 80% gillade den i färg bäst och att många tyckte att svartvitt blev lite för kusligt. De triggade mig till att gå ännu längre. Detta är egentligen ett gulligt ödehus, men som nu blivit lite busigt redigerat med en häxa i fönstret och allt. Detta är samma ödehus som förra veckan men taget från en annan vinkel.

  Bilden är tagen med Fujifilm GFX 100 + GF 32-64/4,0 R LM WR, 42,5mm, 1/180s, f/4 och ISO 100.

  Den lilla bilden du ser här ovanför är även redigerad i Instagram. Ibland så gör jag en bild och sedan kör jag den i Instagrams Lux-redigering och går sedan tillbaka och redigerar den riktiga bilden så lik som möjligt. Jag önskar att Lightroom skulle haft Instagrams Lux inbyggt. Jag vet kända fotografer som också gör så. Ett bra tips för att se mer potential i bilden. Stora bilden i länken nedanför är som jag gjorde den i Lightroom innan Instagram. Himlen är utbytt i Luminar, då originalhimlen var nästan helt vit.

  Klicka här för att se större bild >>

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

 • X-files: Färg eller svartvitt?

  Jag la ut dessa två bilder på en Facebooksida och frågade om de gillade färg eller svartvit version bättre. Till min förvåning så gillade hela 80% färg bättre. Den svartvita tyckte vissa blev lite för spöklik, vilket leder till nästa veckas bild där jag fortsatte på det spåret.

  Vilken tycker du själv blev bättre? Färg eller svartvitt? Nu kan du inte kommentera här men ställ dig frågan inom dig själv. Bilden är tagen med Fujifilm GFX 100S + GF 250/4,0 LM OIS WR, 1/100s, f/4 och ISO 125 på fri hand.

  Klicka här för att se större bild  i färg >>

  Klicka här för att se större bild  i svartvitt >>

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

 • X-files: Queen of Iceland

  Stora delar av Island känns helt utomjordiskt. Denna bild känns som att den skulle kunna vara tagen på en av Jupiters månar.

  Bilden är tagen 2017 med Fujifilm GFX50S + GF 32-64/4,0 R LM WR, 33mm, 1/125s, f/22 och ISO 400. Denna bild är inget för pixelpipare då jag rejält dragit på "ta bort dimma" i Lightroom. Det var också frestande att redigera bort vägen men den bidrar till det bisarra intrycket.

  Klicka här för att se större bild >>

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

 • X-files: Historia

  Idag blir det lite svensk historia av den lite obehagligare typen.Vi måste lära av historien så att vi inte gör samma misstag. Historia är intressant. Här ser vi Europas kanske enda bevarade avrättningsplats från medeltiden.

  Wikipedia skriver så här: Galgberget är ett kommunalt naturreservat strax norr om Visby på Gotland. Området begränsas i väster av klintkanten, i öster av länsväg 149, i söder av Visby stad. Området har en karg växtlighet med bara kalkstensklippor och slånbärssnår. Det är ett populärt strövområde. 

  Galgberget har fått sitt namn efter den ännu kvarvarande galgen vid vilken man i äldre tider avrättade brottslingar. Galgen omgärdas av en cirkelformig stenmur som mäter 16 meter i diameter och är omkring en meter hög. Det finns en öppning i muren åt söder. Vid murens insidan reser sig tre, omkring sex meter höga, pelare av kalksten. På pelarna har det vilat träbjälkar i vilka brottslingarna hängdes i rep och krokar. Man tror att avrättningsplatsen var i bruk fram till 1845. Tidigare var sikten fri in till Visby och från havet så att alla kunde beskåda de avrättade. I omedelbar anslutning till galgen hittade arkeologer från länsmuseet i Visby i juli 2008 benrester från närmare 30 avrättade människor. Samtliga antas ha blivit avrättade på platsen. Fynden tyder på att platsen använts åtminstone från 1200-talet. Galgen är klassificerad som fornlämning.

  Nedanför galgen, omkring 250 meter norrut, ligger en labyrint. Den är svampformad och har korsplan. Från ingången är labyrinten 19 meter bred och 18 meter lång. Det finns även två stensättningar på platsen, vilket tyder på att platsen har en lång historia. På Galgberget, omkring 300 meter söder om galgen, finns ruinerna av två kalkugnar. Den södra ugnen är 12 meter hög och fyrkantig med fem meter i sidan. Den nordliga ugnen är 10 meter hög och har sexkantig form med en diameter på knappt fem meter. Såväl kalkugnarna som labyrinten och stensättningarna är klassificerades som fornlämningar.

  Bilden är tagen med Leica M (240) + Leica Super-Elmar-M 21/3,4, 1/750s, f/8 och ISO 200.

  Klicka här för att se större bild >>

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>