Välj månad  Alla Tester Nyheter

Vårt betyg

Du har säkert läst något av våra test och sett en av stämplarna som du ser här ovanför. Kameran på bilden, Sony DSC-RX100, har vi gett vår stämpel GULD för att vi anser den kameran vara av Toppklass. Men vad betyder de olika betygen egentligen? Hur kan man tolka dessa?

Vi gjorde om vårt betygsystem strax efter årsskiftet. Tidigare har vi gett betygen Toppklass!, Bra Köp! eller ingen stämpel alls vid tester. För att få det mera nyanserat och rättvist har vi idag nedanstående betyg. Tester på äldre produkter kan ha kvar Toppklass! som betyg även om de i dagens läge hade fått Silver (Bra köp!) då varje betyg har ett något mindre spann. Använd betyget som en referens hur produkten står sig för tillfället och med den marknad som råder vid testet. Läs vad vi pekar ut som styrkor eller svagheter och har du mera frågor får du mer än gärna ringa eller maila oss. Det välkomnar vi!

Ingen stämpel. Ibland när vi testar produkter så kommer vi inte att ge någon stämpel alls. Det kan vara produkter som inte uppfyller de normer vi ställer för övriga betyg eller en produkt som har en svaghet som gör att vi inte anser den vara köpvärd. Ibland kan det gälla en produkt som inte finns att tillgå från annan tillverkar eller leverantör och då ändå har sin plats i sortimentet.

Brons - Prisvärd! Som exempel finns det optik som har en del egenskaper vi inte tycker om men som till priset sett ändå bör få utrymme. Det finns ibland optik som är mycket lågt prissatt jämfört med konkurrenterna och då kan ses som Prisvärd! Här är det inte prestanda eller imponerande specifikationer som ger betyget utan Most bang for the buck.

Silver - Bra köp! För att nå det här betyget krävs att produkten presterar riktigt bra i sin klass. En produkt som fått Bra Köp! är precis vad vi säger, ett Bra köp! Om det gäller en kamera så är det en kamera som presterar minst som förväntat och som vi med gott samvete kan rekommendera till dig. Många produkter kommer att hamna inom detta betyg, därför är det viktigt att du också läser styrkorna och svagheterna i texten.

Guld - Toppklass! När en produkt som vi testar både överträffar våra förväntningar och har väldigt få, eller inga, direkta svagheter kan den kvalificera sig till betyget Guld - Toppklass! När vi har gett detta betyg så är produkten något som presterar bättre än man kan förvänta sig i det prisläget eller den klassen av produkter som den tillhör. Det får heller inte finnas större svagheter på en sådan produkt.

Vi hoppas att du fått en klar bild om hur vi använder betygen. Alla som testar på CyberPhoto står för sitt test och därför kan du alltid se vem och när produkten är testad, längst ner på produktsidan. Har du invändningar, funderingar och frågor så hör du av dig till oss.

Publicerad: 2012-08-29 09:31     

Det finns 8 kommentarer. Visa kommentarer | Lägg till kommentar | URL: http://www.cyberphoto.se/blogg.php?ID=7729

Rolle Rosenpal

En mycket klok kommentar av Styrbjörn från den 2014-03-06 , 12.30
är önskvärd av många, många med mig :-)
Har själv tidigare efterlyst en oberoende utvärdering av fotoutrustningar utan hänsyn till pris o. annat, endast om den produkten, som verkligen är bäst, men även bäst med viss modifikation om det måste till ...........,
Absolut inte att baka in "bästa köp för pengarna"
Mycket tacksam om ni kunde genomföra en sådan parallell utvärdering !!!

Bästa hälsningar Rolle

2015-03-03 10:30

Alexandra

Jag är nyfiken på varför två kameror av till synes samma modell har olika stämplar (eller ingen stämpel alls)? Är det något jag missat?

2014-09-18 22:25

Styrbjörn

Jag skulle gärna se en klass, kanske ovanför toppklass, som helt räknar bort priset som en parameter. Dvs produkterna i denna klass presterar bäst på jorden... oavsett pris. Den klassen är värdefull för dem som vill veta vad ni tycker är de bästa produkterna helt enkelt... Kanske att man i den klassen kan gradera olika egenskaper. Till den klassen bör följa ett årtal.

Mvh
/S

2014-03-06 11:45

Joakim

Tycker ni har bra recensioner, som ni själva gjort. Detta skiljer sig markant från andra nätbutiker, vilket uppskattas! Men varför kan man inte sortera på tex guldklass så bara dessa kameror visas? Tycker detta är något ni borde införa.

2012-12-01 12:03

Leif Håkansson

Hej
Jag gillar era tydliga betygssättningar och dom kan vara väldigt vägledande..
Nu tycks det ju vara så att väldigt många produkter får "Toppklass".. och min känsla är att spektrat inom toppklass är spretigt.. Kanske dags att snäppa upp nivån med en klass över toppklass...

/Leif

2012-10-02 21:05

Michael

Hej
Jag gillar att ni klassificerar era produkter, men jag saknar en flik eller länk till respektive klass. Vill jag t ex bara köpa varor av guldklass så vore det praktiskt att ha dom produkterna samlade på samma ställe.

2012-09-15 15:08


Hej Markus!

Tack för ditt inlägg. Vi ser över detta också, bra input!

/Tobias

2012-09-03 11:50

Markus Nilsson

Känns bra att ni tar er tid att redovisa detta, mycket blir ju silver idag (vilket vi som konsumenter iofs ska vara glada för), så det är ju bra att vi bli påminda om kriterierna ibland.

Det jag tänker på är om en fjärde ikon skulle hjälpa. Jag vet att jag i princip alltid kan läsa mig till om en produkt är testad eller inte genom texten, men en "Ej testad"-symbol för att visuellt och snabbt kunna skilja på produkter som inte är testade och sådana som ej nådde upp till brons, skulle vara en hjälp när man söker igenom större produktutbud.

2012-08-29 11:22

 Läs mera i bloggen, klicka här!

© CyberPhoto 1995 - 2018