Fotohistoria: Gamma I

Idag ska vi se på ännu en riktigt sällsynt kamera. En Gamma I som tillverkades av Gamma Officine Meccaniche de Precisione i Italien 1947.

Gamma Officine Meccaniche de Precisione var en italiensk kameratillverkare grundad av Ireneo Rossi i Rom. De samarbetade med objektivtillverkarna Koristka i Milano och Officine Galileo. Gamma upphörde med kameratillverkningen någonstans mellan 1957 och 1958.

Det finns inte mycket information om denna kamera. Den är väldigt sällsynt. Det ska ha tillverkats kring 800 exemplar och det är nog väldigt få av dessa som fortfarande existerar. Slutaren ska vara av en lite udda konstruktion som har två böjda aluminiumgardiner och varje slutargardin har en böjd kuggstång som styrs av ett fjäderbelastat drev. Den klarar 1/1000s - 1/20s + B. 

Du ser 4 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Bilderna används med tillåtelse av LP-foto. Klicka här för att komma till vårt museum

Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

Vill du läsa mer om fotohistoria så har jag idag testat Soligor Dualfocus 28+35mm, klicka här för att komma dit >>

/Thomas