Fototips: Håll rätt!

Självklart har du din fria vilja att hålla kameran hur du vill, men vi verkligen uppmuntra dig att hålla den "rätt". Kanske lite väl grundläggande för de flesta, men alla har inte fått lära sig detta.

Det handlar om att få bättre bilder. Håller du rätt så blir kameran betydligt stabilare och du får skarpare bilder.

Sätt vänster hand under objektivet med tummen åt vänster och ta gärna stöd med armbågen mot din mage/bröstkorg. Nu blir det riktigt stabilt.

Vi kan smyga in ett tips till. En generell regel är att du på fri hand inte ska understiga den exponeringstid som motsvarar den brännvidd du använder. Dvs gå inte under 1/60s ifall du använder en 60mm optik, och inte under 1/250s om du använder 250mm, osv. Vissa är stabilare på handen medan andra är mindre stabila, men detta är en bra riktlinje. Med inbyggd bildstabilisering så kan du självklart hålla på längre exponeringstid.

Nu är det bara att fylla minneskortet med skarpa bilder. Lycka till!