Canon A-serien

På bilden ser du en Canon AV-1 från 1979 men ett objektiv lock från OS 1980 och en reklamdekal som vi har sparat sedan 1978. Allt ifrån vår egen samling.

Canons A-serie startar redan 1976 med Canon AE-1. Det är för den tiden en modern och lättanvänd systemkamera med FD-fattning. Canon AE-1 siktade in sig på den stora amatörfotografmarknaden och lyckades fantastiskt bra. En lättanvänd kamera till ett överkomligt pris. Canon AE-1 hade bländarautomatik och helt manuell. Det fanns en winder som tillbehör. Canon AE-1 såldes i mer än 5 miljoner exemplar. Fanns i både svart och silver. 

Nästa modell i A-serien kom redan året efter, 1977, och det var Canon AT-1, till det yttre väldigt lik AE-1 men saknade bländarautomatiken. Den var alltså helt manuell men var inte mekanisk och krävde därför ett batteri för att fungera. Den var något lägre prissatt än AE-1. Fanns endast i silver. 

I april 1978 lanseras Canon A-1 som verkligen tog marknaden med storm. Programautomatik, tidsautomatik, bländarautomatik, och helt manuell. Fanns endast i svart. Snygg. LED-siffror i sökaren. Winder eller motor fanns som tillbehör. Hypermodern för sin tid. Tillverkades fram till 1985. Man kan säga att den ersattes av Canon T90. 

1981 lanseras ett uppgraderad AE-1 med namnet Canon AE-1 Program. Som namnet antyder så är det en AE-1 med bländarautomatik och manuell som fått möjlighet med programautomatik. Fanns i både svart och silver. 

Sista kameran i A-serien lanseras i mars 1982 och den hette Canon AL-1. Det är lite av en budgetmodell men med en hypermodern touch. Den har tidsautomatik och några få manuella exponeringstider. Men den har elektronisk fokusering vilket är helt nytt vid den här tidpunkten i fotohistorien. Fanns i både svart och silver. Canon T80 använde i stort sett samma teknologi men där styrde den en autofokusmotor som var inbyggd i objektivet. 

Många som samlar Canon men det har tillverkats såna stora mängder att det är verkligen ingen brist på dem. Ligger i mellanpris. Den enda som ligger lite högre är A-1, dels för att det var dyraste modellen men också att den är minst vanlig av dem, fast det brukar ju höra ihop. Det finns alltid lycksökare som sätter galet höga priser på dessa kameror men rimligt för ett hus med ett objekitv i bra skick borde vara för en A-serie utom A-1 kring 200-500kr. En A-1 bör ligga kring 400-800kr. 

Vi behöver fler kameror till vår serie "Fotohistoria". Har du en kamera över som du vill bli av med eller vill sälja? Vi tar gärna emot kameran istället för att du slänger den. Hör av dig så skickar vi en kolliavi gratis åt dig. Har du en kamera som du vill sälja, så hör av dig om vad du har och vad du vill ha för den. Vi söker just nu speciellt Canon AE-1 Program, AL-1, AT-1 och A-1. Hör av dig om du har någon av dem och vad du vill ha för den. Kontakta oss på thomas@cyberphoto.se! Kanske din kamera dyker upp här i bloggen... 

Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.