X-files: Skógafoss

Vattenfall, ja, det finns många alternativ hur man fotograferar ett sådant...

Att bara fotografera ett vattenfall kan bli till en rätt tråkig bild. De flesta väljer att långtidsexponera och få den mer flytande effekten på vattnet. Kan bli fint det också, men just här kändes det för cheesy. Vattenfallsbilder gör sig riktigt bra i svartvitt. Lite senare i den här serien så lär jag återkomma till just det. Här var det mycket folk som vandrade omkring, tog bilder, gick nära fallet, tog selfies, men plötsligt under några sekunder så står där en ensam man och sträcker ut sina händer. Han var troligen rätt blöt vid det här laget. Klick så satt bilden där. Det var regnigt, grått och mörkt. Full öppning och 1/500s. Väl hemma vid datorn och Lightroom så kommer frågorna om jag ska göra den svartvit?, hur ljus ska den vara?, hur mycket ska jag använda den fantastiska men detaljförstörande funktionen "Ta bort dimma", vilket är källan till det brus som finns i denna bild, hur mycket färg?, luta bilden?, hur varm ton?... ja, här ser du hur jag till slut valde att få bilden... vilket återspeglar verkligheten och upplevelsen väldigt bra... tyvärr kommer de flesta att bara att passera denna bild på telefonen, många på en vanlig bildskärm, men till er som har en 4K eller 5K-skärm, se bilden i full upplösning på helskärm och njut av den fantastiska GFX... för Island är sååå vackert...

Bilden är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 32-64/4,0 R LM WR, 64mm, 1/500s, f/4 och ISO 100.

Klicka här för att se hela bilden >>

Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

/Thomas