X-files: Grjótagjá

Svenska nationaldagen. En dag värd att fira. Här i norrland så har vi haft kallaste våren på länge. Så vi firar med en värmande bild vi tog på Island i en grotta vid namnet Grjótagjá.

Några av oss var nyligen på en fotoresa till Island och denna bild är från grottan Grjótagjá i närheten av sjön Mývatn. Denna grotta var en populär plats att bada på då vattnet var varmt och skönt. Den närliggande vulkanen Krafla hade utbrott 1975-1984 och det ledde till att temperaturen steg i vattnet och det blev alldeles för varmt att bada i. Sedan dess har temperaturen sjunkit för varje år och idag kanske det skulle gå att bada där igen. Ingen gjorde det så då kändes det dumt att prova, men vi kände på vattnet och jag skulle säga att det gick att bada.

Bilden är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 23/4,0 R LM WR, 4s, f/11 och ISO 200. Stativ. Det jag verkligen gillar med 23mm på mellanformat är att det motsvarar 18mm på en fullformat men den förminskar inte på samma sätt då det bevisligen är 23mm.

Fujifilm GF 23/4,0 R LM WR är en grymt fin optik men den vi fått låna är ett förproduktionsexemplar och då får vi inte visa bilden i full upplösning så därför visar vi den bara i 4K. Klicka här för större bild!

Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

/Thomas