Fotohistoria: Leica R3

Leica samarbetade mycket med Minolta och R3 är ett resultat av det.

År 1972 så skrev Leica och Minolta på ett samarbetsavtal. Första resultatet av samarbetet kom 1974 med Minolta XE och Leica CL. 2 år senare kom Leica R3 som bygger väldigt mycket på Minolta XE. Som parentes så kan vi ju nämna att Leica R4 bygger mycket på Minolta XD-7, kallades XD-11 på vissa marknader, och den räknas av många som den bästa kamera som Minolta byggt. Samarbetet ledde också fram till en favorit, Minolta CLE, en kamera som vi absolut måste återkomma till i denna serie. Bilden kommer från vår egen kamerasamling.

Ja, Leica R3 var det som detta inlägg skulle handla om. R3 tillverkades från 1976 till 1979, en ganska kort tid men Leica R4 stod redo att släppas 1980. De första Leica R3 tillverkade i Wetzlar i Tyskland men senare flyttades tillverkningen över till Portugal.

Leica R3 fanns i både svart och silver, men svart var absolut vanligast. Japanerna målade sina kameror svarta medan Leica eloxerade sina vilket gav en mycket tåligare yta. 1979 kom en jubileumsversion av R3 som var guldpläterad och hade ödleskinn som klädsel. Den kanske mest intressanta versionen av R3 var Safari. Den var målad i olivgrön och det fanns flera olivgröna objektiv till den, Elmarit 28/2,8, Summilux 35/2, Summilux 50/1,4, Summicron 50/2, Elmarit 90/2,8, Elmar 180/4 och Elmarit 180/2,8.

Leica R3 har tidsautomatik och manuell, du kan välja mellan centrumvägd eller spotmätning, EV 1-18. Slutaren kom från Copal.

Leica tog ett stort kliv in bland moderna kameror med R3 då den tidigare modellen Leicaflex SL var helt omodern, en konstruktion som släpptes redan 1964 och uppdaterades förvisso till SL2 men var ändå föråldrad. 2015 återuppstår beteckningen SL med en fantastisk men alltför dyr kamera vid namnet Leica SL.

Leica R3 fanns i svart, silver och safarigrön, och priserna ligger i samma ordning, de svarta kostar inte många kronor men kan vara ett vackert inslag i ditt vitrinskåp.

Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.