Nissin Di700 A
Nissins andrablixt har nu blivit ännu mer avancerad tack vare att man gett den möjlighet till trådlös radiostyrning via dedikerad Nissin-sändarenhet. Blixten säljs både med och utan denna sändare, så var uppmärksam på vilken version du väljer.
Unik display
En av de första sakerna man slås av på Nissins Di700A är färgpanelen på blixtens baksida. Färgkodningen av olika funktioner och inställningar kan göra det lite lättare att hitta rätt på denna blixt än på blixtar med traditionell svartvit display.
Zoom och vinkling
Blixthuvudet har full flexibilitet. Zoomen kan ställas in för objektivbrännvidder på motsvarande 24-200 mm och vinklas 180° åt respektive sida, 90° uppåt respektive (-) 7° neråt. Maximalt ledtal nås i 200 mm zoomläge och motsvarar då ledtal 54 (m, ISO 100).
Diffusor och reflektor
Inbyggt i blixten finns en reflektorpanel som används för att ge visst direktljus även när blixten används för indirekt belysning. Det gör att man t ex i en porträttsituation kan få önskvärt blänk i ögon och andra blanka detaljer hos motivet, samtidigt som man får ett mjukt allmänljus från det indirekta blixtljuset. Även en diffusor/vidvinkellins finns, som ökar ljusspridningen och ger ljuset en mjukare kvalitet (gör att räckvidden begränsas).
Observera att Sony-versionen av blixten har den nyare Multi Interface Shoe som finns på kameramodeller från 2012 och framåt. Vill du använda blixten på en äldre Sony-kamera (eller en Minolta/SonyMinolta-kamera) måste du komplettera med en adapter. Se tillbehör.
Testad!
Nissin Di700A finns till flera kameramärken, vi har testat Nikon-varianten med en Nikon D810.
Byggkvalité
Blixten känns jämförelsevis bra byggd och har blixtfot av metall. En annan liten men viktig detalj som jag gillar är att blixthuvudet går att vinkla 180 grader bakåt, vilket i och för sig inte är särskilt ovanligt, men suveränt att det går att vika åt både åt höger och vänster i 180 grader. Men jag hade helst sett att det inte fanns någon spärrknapp som måste tryckas in medan man vinklar eller vrider på blixthuvudet, dock en ren smaksak.
Utlysning & Exponering
Blixten fyller fyller ut ljuset bra ner till 24mm brännvidd (gäller för 35mm kamera). Ifall man använder optik med kortare brännvidder ner till 16mm bör man fälla ut den inbyggda vidvinkelskivan, annars finns stor risk för mörka hörn och kanter. Det är dock högst ovanligt att zoomhuvudet klarar brännvidder upp till 200mm som denna. Blixtexponeringen fungerade utmärkt med den Nikon D810 vi använde oss av, fungerade även bra via trådlös TTL-styrning från kamerans inbyggda blixt samt med Nissin Air-sändaren.
Ingångar
Di700A är en avancerad och påkostad blixt och detta märks även om man tittar på de anslutningar man valt att bygga in i blixten. Här finns ingång för traditionell studioblixtkontakt (PC-synk, coaxial), samt 3,5mm teleplugg. Man har även ingång för extern batteriförsörjning.

Synkronisering
Di700A stöder höghastighetsynkronisering på slutartider ner till 1/8000 sekund (beroende på kameramodell). Det möjliggör användning av upplättningsblixt även i situationer när det befintliga ljuset är väldigt starkt. Kort slutartid i kombination med större bländaröppningar och kort skärpedjup är annars är omöjligt att uppnå vid blixtanvändning i t ex starkt solljus/motljus. Funktionen för höghastighetssynken styrs automatiskt via kommunikationen från kameran, det finns inget val bland blixtens knappar eller i meny och därmed en oerhört enkel funktion att använda sig av. Ställ in vilken slutartid du vill! Fungerar i blixtens alla lägen förutom SF (standard slavfunktionen), och för att fungera i SD-läget krävs det att styrande Master-blixt är kompatibel med samma funktion.
Synk på bakre slutarridån (endast Nikon-modellen) gör att man kan undvika oönskad släpeffekt vid blixtexponeringar av rörliga föremål i dåligt ljus. Det gör att man får en mer naturlig känsla av t ex en bil i rörelse än med traditionell synkning. Bakre ridå-synken styrs också via självavkännande automatik.
Synk på längre slutartider (endast Nikon-modellen) gör att man i situationer med låga ljusnivåer kan få med mer av befintligt ljus i bilden och därigenom få en mer naturlig känsla, som man inte får med ett hårt dominerande blixtljus i en dunkel miljö. Även "slowsync" styrs via kamerans inställningar. Nissin uppger att funktionen endast är kompatibel med Nikon, men det är inga som helst problem att använda längre slutartider även med Canon eller Sonys kameror ifall man ställer in slutartiden manuellt.
Seriebildtagning
Seriebildtagning fungerar med blixten monterad på kameran, men givetvis bara så länge blixten slår med tillräckligt låg effekt. Ju högre effekt blixten måste använda desto färre bilder per sekvens blir det eftersom blixten inte hinner ladda upp mellan bilderna.
Trådlös styrning
Di700A stöder kameratillverkarnas egna trådlösa blixtstyrningssystem (beror på val av kameramodell). Detta innebär att du med kamerans inbyggda blixt eller en extern blixt/sändarenhet på kameran kan slavstyra en eller flera ytterligare blixtar trådlöst med bibehållen exponeringsautomatik. De system som är inbyggda i kameran är ljusmedierade, dvs slavblixtarna styrs av ljussignaler från styrblixten. Här finns även möjlighet till manuella inställningar per grupp och blixtexponeringskompensation per grupp. 3 stycken blixtgrupper kan styras parallellt och oberoende. Standard slavfunktion finns också, och går fint att använda även om kameran skickar ut förblixtar för ljusmätningen (sk. pre-flash).
Möjlighet till radiostyrning via Nissin Air-sändare (ingår inte vid köp av endast blixt)
Genom användning av Nissins egen Air-sändarenhet kan man radiostyra Di700A via radio (sändaren monteras i kamerans blixtsko). Systemet använder 2,4GHz-bandet. Fördelen med radiostyrning jämfört med kameratillverkarnas ljusbaserade system är framförallt längre räckvidd (upp till 30 m), ingen känslighet för omgivande ljus och betydligt mindre känslighet för hinder mellan kamera och slavblixt. Nissins Air-system (NAS) går att ställa om mellan 8 st olika kanaler och man kan även välja olika ID för att undvika krockar med andra radiosystem i närheten. Sändarenheten kan styra upp till 3 st blixtgrupper parallellt där man kan välja olika inställningar per grupp, t ex exponeringsautomatik eller manuell inställning, exponeringskompensation och zoomläge.
AF-hjälpbelysning
Som på de flesta avancerade blixtar finns hjälpbelysning för autofokus. Vilket är en bra funktion eftersom man ofta använder blixten när ljuset är svagare än vad kamerans autofokussystem klarar.
Strömkällor
Blixten drivs av 4st AA-batterier, och den lilla radiosändaren Air 1 av 2st AAA batterier. Finns även möjlighet att driva blixten via externt batteripack (extra tillbehör).
Blixttider
Kan givetvis variera beroende på batteriernas skick och styrka, men med 4st nya alkaliska standard batterier så tog bara ca 3 sekunder för blixten att bli redo för bildtagning efter uppstart. Tiden det tar för att ladda upp efter att ha utlöst på högsta blixteffekt är ca 6 sekunder, vilket är helt normalt. Om man använder kraftigare batterier som t ex Lithium eller NiMH av bästa sort kan man förkorta uppladdningstiden med några sekunder.

Menyns ikoner
I det första A-läget sköter blixten allt automatiskt och det går inte att t ex exponeringskompensera, lämpligt för dig som vill köra med 100% helautomatik. I TTL-läget är det däremot fullt möjligt att +/-kompensera i 2 steg. M-läget står för manuell exponering och där väljer man effekten själv från full effekt 1/1 ner till 1/128. SD-läget gäller när man vill använda sig av exponeringsautomatik tillsammans med kamerans inbyggda eller exterrna blixt, men effekten på Di700A går i detta läge ej att styra från kameran, det får man ställa in manuellt på blixten. SF står för vanlig standard slavfunktion, och fungerar även med så kallade "pre-flash" (förblixt). Vilket innebär att man kan använda den som slavblixt till i stort sett vilken kamera och blixt som helst. Det vill säga system eller kompaktkameror av de flesta fabrikat. Den sista lilafärgade ikonen skall man använda ifall man vill styra blixten via Air 1 radiosändaren. Där man styr alla funktioner från sändaren, såsom TTL inkl blixtkompensering för varje kanal, manuell effekt, zoom-inställning samt kanaler och grupper.
Plus
+ Bra exponering (testad med Nikon D810)
+ Blixthuvudet är vinklingsbart i höjd- och sidled
+ Finns att köpa i prisvärt kit med Air 1 radiosändaren
+ Kompatibel med kameratillverkarnas trådlösa TTL-blixtstyrning
+ Standard slavfunktion med kompensering för "pre-flash"
+ Höghastighetssynk ner till 1/8000 sek
+ Synk på andra ridån (gäller endast Nikon-modellen)
+ Långsam synk (gäller endast Nikon-modellen)
+ PC-synk-kontakt + 3,5mm synk-kontakt
+ Inbyggd hjälpbelysning för AF
+ Automatisk avstänging i on-läge när den inte används
+ Uttag för externt batteripack (Nissin PS8 & PS300)
+ Blixtfot av metall
+ Prisvärd, och särskilt tillsammans med radiosändaren
+ Extremt enkelt handhavande tack vare smart automatik
Minus
- Blixten saknar Master-funktion för trådlös TTL-styrning via IR
- Vissa funktioner fungerar endast för Nikon
- Högre blixteffekt och bättre utlysning för vidvinkeloptik hade gett högre betyg
- Personligen föredrar jag vridbara blixthuvuden utan spärrknapp, (dock en ren smaksak)
- Radiosändaren fungerar inte förrän man parat ihop sändare och blixt med varann (men hur detta utförs står i medföljande manual och behövs bara göras 1 gång per blixtenhet)
Slutsats
Första intrycket när jag knappade mig in i blixtens menyer var att detta kändes som en lite väl simpel blixt, men samtidigt krånglig eftersom jag hittade inte de funktioner som jag visste skulle finnas. När jag sen insåg att denna blixt styr sina mest avancerade funktioner som t ex höghastighetssynk, kompensering för "pre-flash" och "slowsync" m.fl. automatiskt så fick jag mig en liten aha-upplevelse. Nissin Di700A är ju en betydligt smartare blixt än vanligt och då steg den genast i graderna rejält.
Funktioner som blixtkompensering och manuell reglering av blixteffekten är också osedvanligt enkla funktioner att använda sig av, man behöver inte som annars är brukligt trycka in någon dedikerad knapp för ändamålet. Nä, det är bara att vrida på ratten runt set-knappen så framgår det väldigt tydligt på displayen åt vilket håll man kompenserar, inga onödiga konstigheter. Nissin Di700A är som tidigare nämnt en fantastiskt enkel blixt att använda, och tillsammans med radiosändaren känns den dessutom riktigt prisvärd. Det man får betala för 2-3 blixtenheter inkl 1st radiosändare är en bråkdel jämfört med många andra trådlösa radiosystem som t ex Pocket Wizard eller Canons RT-system.
Nissin Di700A är ett bra köp för dig som i första hand vill ha en hyfsat avancerad men samtidigt oerhört lättanvänd blixt, och som kanske även vill kunna styra blixten trådlöst på alla möjliga sätt som via ir, annat blixtljus, eller via radio inkl Air 1 sändaren. Allt detta också utan att behöva betala en mindre förmögenhet.
Testad av Mats 2015-09-22.
Observera att ovannämnda egenskaper och funktioner gäller i första hand Nikon-varianten som vi testat med, vissa funktioner varierar alltså beroende på blixtskofattning. Men i det stora hela fungerar det som till Nikon även med övriga fattningar.